Parapantistul Toma Coconea, directorul subfilialei de Cruce Rosie din Vulcan – Daniel Halastauan si paramedicul Valentin Anicai sunt doar trei dintre locuitorii Vaii Jiului care participa la maratoanele montane din perioada imediat urmatoare. Primul maraton montan la care participa este EcoMarathon Moieciu de Sus, care va avea loc in data de 5 mai, dupa care in 26 mai va avea loc Hercules Maraton, la Baile Herculane. In cadrul probei de maraton, sportivii vor trebui sa alerge 44 de kilometri pe teren denivelat.

Parapantistul Toma Coconea spune  EcoMarathon Moieciu de Sus inseamna al treilea maraton la care participa, iar antrenamentele sunt foarte intense, chiar si de cinci-sase ore pe zi.

”Primul maraton montan la care voi participa anul acesta este cel de la Moieciu si este foarte posibil sa particip si la cel de la Herculane. Pe an sunt vreo cinci sau sase maratoane montante importante la care vreau sa particip si intre ele particip si la concursurile de ecochallenge. Ma antrenez in fiecare zi, dar sunt si zile in care fortez, in care alerg cate cinci sau sase ore incontinuu”, a declarat Toma Coconea.

Daniel Halastauan vorbeste despre maratoanele montane ca despre ”o nebunie frumoasa”. Are 42 de ani si spune ca nu va renunta la alergatul pe munte si la competitiile montane atat de usor.

”Voi participa la Moieciu, in cinci mai, avem 11 maratoane montane la care dorim sa participam anul acesta. A fost o nebunie frumoasa pe care am ales s-o incepem, eu si prietenul meu Toma Coconea, cand urcam pe munte pentru a zbura cu parapanta”, a declarat Daniel Halastauan.

El povesteste si despre rezultatul bun, la care nu se astepta, pe care l-a obtinut la primul maraton, dar sustine ca avantajul este ca locuieste la munte.

”Primul maraton la care am participat a fost prima editie a Hercules Maraton, in urma cu trei ani. Am venit atunci pe locul 5, a fost ceva neasteptat pentru mine.

Cat despre antrenament, alergam de cel putin patru ori pe saptamana, cate 20 de kilometri. Avantajul nostru este ca locuim la munte si ne putem antrena aici, pe trasee denivelate”, a precizat directorul subfilialei de Cruce Rosie din Vulcan.

Paramedicul Valentin Anicai, din Lupeni, este usor dezamagit ca a pierdut inscrierea la Moieciu, insa este sigur ca maratonul de la Herculane nu-l va rata.

”Am vrut sa ma inscriu la Moieciu si am aflat ca nu mai sunt locuri. Dar merg la Herculane la maraton si la doua saptamani dupa aceea este cel din Muntii Apuseni”, spune Valentin.

De alergat s-a apucat mai serios anul trecut: ”Eu m-am apucat de alergat anul trecut si acum ma antrenez zilnic intre o ora si doua ore pe zi”.

Anamaria NEDELCOFF