Medicamentele mortilor, vandute pe internet

Pe internet ia nastere o adevarata industrie neagra a medicamentelor care se pot da numai cu reteta de la medicul specialist.  Unul dintre medicamentele care au mare cautare este Tarceva, folosit pentru tratamentul pacientilor cu cancer pulmonar, avansat local sau metastazat si in cancerul de pancreas. Tarceva se da numai pe baza de reteta de la medicul oncolog si este decontat in proportie de 100% de stat, valoarea sa fiind de 8.900 de lei.

Insa pe internet se vinde cu preturi cuprinse intre 4.000 si 5.000 de lei. Cine sunt cei care vand citostaticele pe internet? Bolnavi in cautare de bani, precum si rude ale bolnavilor de cancer care au murit.

”S-a imbolnavit de deces” si acum ii vand medicamentele…

Chiar ieri, reporterii nostri au reusit ”sa cumpere” 47 de comprimate de Tarceva la pretul de 5.000 de lei. Persoana care le vindea, din Iasi, a vrut sa fie si generoasa: ”Pot ajunge la dumneavoastra, in Valea Jiului, prin curier rapid. Il platesc eu, ma costa vreo 300 de lei, dar la valoarea medicamentelor…”.

Intrebat de unde are medicamentele, ”vanzatorul” ne explica, fara nicio emotie, ca nevasta celui mai bun prieten al lui a avut reteta de Tarceva – luat gratis de la farmacie – dar ”s-a curatat intre timp”. Si daca tot ”s-a curatat femeia intre timp”, hai sa facem si un ban de pe urma mortii ei…

”Sunt 47 de pastile, valabile pana in 2013 si altele pana in 2015. Va costa 5.000 de lei, iar la dumneavoastra, in Valea Jiului, pot ajunge prin curier rapid.

Il platesc eu, ma costa vreo 300 de lei, dar la valoarea medicamentelor… Cam asta e pretul. Din fericire nu eu am nevoie de ele, ci tratamentul a fost intrerupt din motive de deces. Era sotia unuia dintre cei mai buni prieteni ai mei, a luat Tarceva si a slabit in trei saptamani 15-20 de kilograme, dupa care a murit”, ne declara senin ”comerciantul”, care nu a dorit sa se prezinte.

Putem vinde orice pe internet

Dr. Dumitra Stefan, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara, precizeaza ca oamenii nu pot fi impiedicati sa vanda ce vor ei pe internet.

”Cum sa-i opresti sa vanda? Daca omul isi cumpara Tarceva de pe internet, este alegerea lui. Dar medicamentul acesta este gratuit si se elibereaza numai pe reteta, aprobata de comisia de oncologie. Daca la farmacie nu este in stoc, se da comanda si se aduce. Este o reclama extraordinara la acest medicament si oamenii il cauta si pe internet”, declara dr. Dumitra Stefan.

Iar principalii vinovati, in opinia ei, nu sunt cei care vand, ci persoanele care cumpara medicamentul: ”Daca ar avea putina constiinta civica, persoanele care au avut un bolnav de cancer care a murit, ar returna medicamentele. Dar te minunezi ce anunturi sunt pe internet, ce isi pot vinde oamenii si ar trebui prins cel care cumpara”.

Bogdana Costoiu, presedintele Asociatiei Romane de Oncologie ”Sfanta Ana”, spune ca nu are cunostinta de astfel de cazuri, dar sustine si ea ca rudele bolnavilor decedati ar trebui sa aduca medicamentele la unitatea medicala de care a apartinut.

”La noi la asociatie mai vin rude ale celor care au decedat si ne aduc medicamentele ca sa le dam mai apoi altor bolnavi de cancer. Si noi le dam gratuit. Nu este corect sa se vanda pe internet la astfel de sume, profitandu-se de drama prin care trec oamenii”, precizeaza Bogdana Costoiu.

Autoritatile, incurcate in hatisurile birocratiei

Oficialii Inspectoratului de Politie al judetului Hunedoara spun ca, pentru a actiona, au nevoie de o sesizare in scris de la cineva. ”De regula se face o sesizare scrisa, dupa care se poate face o verificare, sa vedem in baza a ce se vand aceste medicamente”, declara Bogdan Nitu, purtator de cuvant al IPJ Hunedoara.

Traian Berbeceanu, comisarul sef al BCCO Alba-Iulia, precizeaza ca in prima faza trebuie verificat daca medicamentul respectiv contine substante stupefiante.

”In mod legal, apartinatorii trenuie sa predea medicamentele unitatii medicale de care a apartinut bolnavul. Daca in schimb acestea se vand pe internet, trebuie verificat daca medicamentul respectiv contine substante stupefiante, ca de exemplu daca are morfina”, a declarat Berbeceanu.

Anamaria NEDELCOFF

Advertisements

Un comentariu la „Medicamentele mortilor, vandute pe internet

  • 9 septembrie 2018 la 14:57
    Permalink

    Se pot vinde si nexavar?

Comentariile sunt închise.