In contextul tensiunilor interne tot mai acute din interiorul USL, scena politica hunedoreana este la un pas sa fie dinamitata. Astfel, este foarte probabil ca primul judet din Romania in care USL-ul va fi declarat decedat inaintea alegerilor sa fie tocmai Hunedoara, spre disperarea liderilor de la centru care doresc in continuare sa pastreze aparentele unei colaborari politice functionale.

Disensiunile din USL Hunedoara au pornit, se pare, de la lacomia liberalilor care, dupa ce au reusit sa-si plaseze candidati pentru primarii chiar si acolo unde PSD-ul parea in avantaj, au mai solicitat si paritate in raport cu PSD pe toate listele de consilieri. Atitudinea superioara a lui Molot i-a enervat la culme pe majoritatea fruntasilor PSD care sunt decisi sa rupa USL si sa candideze separat la alegerile locale. Municipiul Hunedoara, majoritatea oraselor din Valea Jiului si Orastie sunt cele mai importante obiective pe care PSD considera ca le poate castiga si fara “ajutorul” PNL.

Desi social-democratii sunt contrariati de pretentiile exagerate ale liberalilor, exista totusi un obiectiv important pe care PSD este in continuare dispus sa-l cedeze fara probleme – candidatura la Consiliul Judetean. Laurentiu Nistor se simte foarte comod in postura de locotenent al lui Mircea Molot si n-ar dori sa-l concureze pe liderul liberalilor, in virtutea vechii prietenii care ii leaga. Insa non-combatul lui Laurentiu Nistor nu este privit cu ochi buni la Bucuresti, acolo unde Victor Ponta se pare ca pregateste deja trecerea pe linie moarta a actualului presedinte al PSD Hunedoara.

Din conflictul mocnit din USL vor castiga cel mai probabil Haralambie Vochitoiu si PP-DD. Sansele lui Vochitoiu de a obtine sefia Consiliului Judetean sunt acum substantiale. Pe de o parte este avantajat de conflictele interne din USL (sansele lui Molot de a obtine sefia CJ scad dramatic fara sustinerea PSD), pe de ala parte este favorizat de cota extrem de scazuta de incredere a PDL si UNPR, partide care mai nou s-au aliat la nivel judetean, dar care impreuna nu aduna nici macar 15% in Hunedoara: PDL este puternic zdruncinat de guvernarea dezastruoasa si de ranile adanci lasate de scandalurile Ridzi, in timp ce UNPR este in marja de eroare a oricarui sondaj, undeva la 1-2%.

Contactat de ziarul nostru, presedintele PP-DD Hunedoara si candidatul formatiunii la sefia Consiliului Judetean, Haralambie Vochitoiu, nu s-a aratat surprins de evolutiile recentedin USL.

“Va dati seama ca daca cei din PSD, PNL si PC au certuri crunte inca de pe acum, este clar ca alianta lor e sortita esecului. Precum animalele de prada, au simtit miros de sange, se lupta intre ei si nu se mai inteleg la impartirea prazii. Va asigur insa ca le vom veni de hac tuturor. PP-DD si Vochitoiu vor castiga Consiliul Judetean, cel putin jumatate din primariile din judet si vom reda astfel puterea poporului”, a incheiat Vochitoiu.