Inca o firma din judetul Hunediara pica in scandalul „Elena Udrea”, iar la mijloc sunt de aceasta data acuzatii de mita. Este vorba despre Consmin SA Petrosani, condusa de Dragos Marius Botoroaga, care ar fi dat spaga pentru a se asigura ca lucrarile ii sunt decontate la timp de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului condus la acea vreme chiar de Udrea.
Numele societatii Consmin SA a fost facut public ca urmare a cercetarii lui Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea si administrator al mosiei de la Nana. Procurorii spun ca Tudor Breazu ar fi intermediat primirea unei mite de aproximativ 300.000 de lei de catre Elena Udrea, din care ar fi patit pentru organizarea zilei ei de nastere la Predeal, dar si excursii pentru ea si Ana Maria Topoliceanu, prietena buna a Elenei Udrea care ar dat-o in gât in cele din urma, dupa cum reiese din referatul procurorilor DNA, citat de Mediafax. Potrivit Mediafax, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie arata, in referatul privind propunerea de arestare preventiva a lui Tudor Breazu, in dosarul Gala Bute, oca firmele care executau lucrari finantate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului condus de Elena Udrea depindeau de „bunavointa” persoanelor cu functii de conducere din institutie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata din cauza intârzierii decontarilor. „In perioada 2010 – 2011, Tudor Breazu le-a ajutat pe Elena Udrea si pe Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii, sa primeasca 300.000 de lei de la Dragos Marius Botoroaga, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind de a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societate in baza contractelor incheiate cu Compania Nationaa de Investitii. Dupa ce Compania Nationala de Investitii facea platile catre firma lui Botoroaga, acesta dispunea transferul a aproximativ 10 la suta din suma incasata catre Stefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlata de acesta – Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive”, se arata in documentul citat.
Suveica spagilor
Prin acest sistem s-art fi realizat cel putin 5 pati in valoare de 335.486 de lei, bani din care Lungu i-ar fi transferat lui Tudor Breazu, prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, in baza altor contracte de consultanta fictive, sumele de 209.762 de lei, prin patru transferuri bancare, si de 90.000 de lei, in numerar, spun procurori, care au precizat ca o parte a acestor sume i-ar fi fost inmânate in numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea. Cu banii ramasi, Breazu ar fi achitat unele cheltuieli ale celor doua, respectiv contravaloarea cazarii pentru o vacanta petrecuta la hotelul Danai Beach Resort din Grecia, in perioada 2-5 septembrie 2011, si costurile petrecerii organizate cu ocazia zilei de nastere a acesteia, la data de 26 decembrie 2012, la Hotelul Orizont din Predeal, in suma de 12.999 de lei. „Sumele primite ar fi fost folosite si pentru plata unor excursii facute de Breazu cu Topoliceanu: la Florenta, in perioada 19 – 22 mai 2011 (cazare 9.462 lei, plus avion 4.468 de lei), la Mykonos – Grecia, in perioada 6 – 11 iulie 2011 (cazare 16.530 de lei si avion 9.354 de lei), si la Paris, in perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2011 (avion 5.406 de lei). De asemenea, Breazu ar fi achitat deplasarile lui Topoliceanu la Frankfurt, in perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2011 (cazare 2.283 de lei), sau ale unor membri ai familiei sale la Viena , in perioadele 24 – 28 august 2011 (cazare 4.530 de lei si avion 5.800 de lei) si 24 octombrie – 1 noiembrie 2011 (cazare 8.876 de lei plus avion 5.652 de lei)”, se precizeaza in documentul citat de Agentia Mediafax.
Tudor Breazu, administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea, a fost arestat preventiv in 8 februarie, de Curtea de Apel Bucuresti. Judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei, ca Tudor Breazu este un pericol concret pentru societate, chiar daca au trecut peste trei ani de la savârsirea faptelor de care il acuza DNA. Magistratul a notat, in documentul citat, ca Tudor Breazu, acuzat de complicitate la luare de mita in dosarul Gala Bute, aaturi de ceilalti inculpati, a comis fapta in mod organizat, prin crearea unui circuit financiar complex si prin „ticluirea” de inscrisuri pentru a le da o aparenta de legalitate, implicând mai multe societati comerciale si folosind tranzactii fictive.
Lucrari profitabile
De la infiintare, actionariatul societatii Consmin a suferit mai multe modificari si a gfost prinsa in mai multe scandaluri de presa, mai ales dupa ce ar fi prins contracte avantajoase derulate de administratia publica de la Petrosani cu fonduri provenite din diverse surse de finantare si pe care le-ar fi facut de mântuiala. Unul dintre cele mai rasunatoare cazuri a facut referire la construirea refugiului Salvamont din Parâng, in 2006, care a costat 150.000 de euro, cea mai mare parte a sumei fiind asigurata din fonduri Phare. Beneficiarii au reclamat faptul ca lucrarea, desi era receptionata,a fost prost executata si acest lucru a intârziat mutarea lor in noul sediu. In ultimii ani, Consmin a gasit culoarul pentru lucrarile derulate prin Compania Nationala de Investitii, de la care a obtinut mai multe contracte, in valoare de milioane de lei noi fiecare. De exemplu, pentru aproape 3 milioane de lei Consmin a realizat sala de sport de la Scoala Generala Nr. 5 din Petrosani, in baza unui contract atribuit in urma cu mai bine de 6 ani. Tot o sala de sport a construit si la Pe?ti?ani, un proiect in valoare de peste 3 milioane de lei, iar alte 2,8 milioane de lei le-a obisnuit dupa incheierea unui contract similar pentru o saa de sport din Dragutesti – Gorj. De numele firmei Consmin se leaga si amenajarea bazinului de inot de la Petrosani, lucrare preluata din mers de societatea din Petrosani, dupa ce câstigatoarea licitatiei a intrat in faliment. Valoarea totala a proiectului a fost de 6,8 milioane de lei, iar investitia a fost inaugurata in luna noiembrie a anului trecut.
Carmen Cosman – Preda