De ani de zile, primariile din Valea Jiului par sa se fi transformat in adevarate case de editura si aloca cu larghete, din bugetele tot mai sarace, bani pentru aducerea la lumina tiparului a unor carti. Conturile unor scriitori – ziaristi se umfla cu sume apreciabile, iar asta in timp ce scriitorii cu adevarat cunoscuti spun ca nu s-ar putea lauda cu sumele castigate din vanzarea cartilor. O practica blamata si de presedintele USR, prof. Nicolae Manolescu.

Grav este ca nu exista nicio triere prealabila a valorii acestor „opere”, iar banii se acorda, la gramada – sau „la cerere” – si unor scriitori a caror valoare este data de faptul ca sunt, in acelasi timp, oameni politici ori, de regula, gazetari. Asa s-a ajuns ca in ultimii ani sa fie editate zeci de carti care nu se gasesc nicaieri in librarii, ci doar in biblioteca autorului si la primariile care au sponsorizat lucrarea si au contribuit la ingrosarea contului autorului cartii. Aceasta practica se perpetueaza de la an la an, iar administratiile locale – chiar daca au fost afectate de criza – aloca sume importante in acest scop, probabil si pentru a-si cumpara linistea in publicatiile conduse de scriitorii – gazetari. Iar asta in timp ce adevaratii scriitori nu se por lauda cu venituri consistente din vanzarea de carti, iar presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, a declarat la Petrila ca „scriitorii au intrat primii in economia de piata. La noi, daca nu se vinde, nu se publica”.

A condamnat practicile administratiilor locale

Dupa ce a aflat despre practicile administratilor locale, scriitorul si criticul literar Nicolae Manolescu a declarat ca nu i se pare normal si ca nu a stiut ca acest lucru se poate intampla.

„Nu stiam ca exista astfel de practici. De regula consiliile au fonduri pentru sustinerea culturii, dar nu mi se pare normal sa dai bani primului venit, care spune: eu am scris un volum de versuri geniale, prin urmare

da-mi bani sa public. Ca sa nu se risipeasca banii, consiliile ar trebui sa gaseasca o modalitate de triere. Pot apela la niste oameni de meserie, pot apela chiar si la jurii, mai ales ca se dau in tara asta foarte multe premii. In nenumarate cazuri premiile sunt acordate de jurii pe care le face noi, Uniunea Scriitorilor”, a precizat Nicolae Manolescu, care spune ca „nu este normal sa se intample asa ceva”.

Carmen Cosman