In organizarea sociatia Rosa Multiflora, al carei presedinte este Costel Avram, vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, membrii Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din Romania si-au dat intalnire cu iubitorii de literatura la Petrila, la Clubul elevilor. Sala a fost neincapatoare pentru acest adevarat regal literar care a delectat asistenta.

Cunoscutul scriitor si critic literar, prof. Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania si-a dat intalnire, al Petrila, cu iubitorii de literatura din Valea Jiului la Clubul Elevilor din Petrila. O manifestare mult asteptata, initiata de Costel Avram, a carei tema a fost „Valea. Chipul angelic”. Iar Nicolae Manolescu nu a venit cu mana goala, ci cu o intreaga pleiada de scriitori, membri ai Comitetului Director al USR.

„Cand am pus la cale aducerea in Valea Jiului a Comitetului Scriitorilor in frunte cu marele critic Nicolae Manolescu, unii m-au considerat un idealist incurabil iar altii mi-au spus cu delicatete ca e o misiune apraope imposibila. Valea Jiului merita sa fie cunoscuta altfel, merita sa i se acorde atentie, merita sa contribuie la viata spirituala a tarii. Sunt sigur ca daca ar fi trait marele scriitor al Vaii Jiului, ID Sirbu, ar fi strecurat o lacrima de bucuri printre gene vazand atatia scriitori de marca in acest loc pe care el l-a indragit atat de mult”, a marturisit, in fata auditoriului, Costel Avram. De asemenea, primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a precizat ca: „Ma bucur foarte mult ca am onoarea de a acorda titlul de cetatean de onoare domnului profesor Nicolae Manolescu. M-am tot gadit sa-mi pregatesc ceva, insa mi-am dat seama ca oricat de bine m-as fi pregatit as fi fost destul de mic in raport cu domnul Manolescu si cu ceilalti invitati si atunci prefer sa intru in haina mea de administrator si om politic in acelasi timp. Eu cred ca prezenta dumneavoastra aici va face un serviciu Vaii Jiului, acela de a se cunoaste fata Vaii Jiului si altfel decat este prezentata in ultimii 20 de ani. Prezenta dumneavoastra aici este o garantie in plus a faptului ca Valea Jiului este o zona care are oameni minunati, car a dat tarii, pot sa spun, oameni de valoare si oameni care stiu sa aprecieze valoarea. Astazi cred ca se intampla un astfel de moment si cu siguranta de acum vom vorbi si altfel despre Valea Jiului”.

Pe de alta parte, primarul orasului – gazda, Ilie Paducel, a fost de parere ca distinsii oaspeti ai Vaii Jiului vor contribui, daca nu la schimbarea mentalitatii despre aceasta zona, macar la imblanzirea perceptii.

Legat intrinsec de Valea Jiului

Prezent la manifestare, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, a marturisit ca ar fi preferat sa rezolve o problema de matematica decat sa vorbeasca in fata unor asemenea valori ale literaturii.

„Domnule profesor, sunt profesor de matematica, nu mai profesez de 12 ani dar va rog sa ma credeti ca

m-as simti mult mai bine daca as fi in fata unei probleme cu multe necunoscute decat sa tin un speech in fata dumneavoastra.  E bine ca in judetul Hunedoara se intampla astfel de lucruri, este un judet cu initiativa si cu multe idei”, a spus Molot.

Nicolae Manolescu a luat in repetate randuri contact cu Valea Jiului, iar de aceasta zona il leaga, spune el, multe lucruri, fapte sau oameni. „Citisem la data aparitiei acum aproape 3 decenii un roman al lui Augustin Buzura despre greva minerilor din 77.

Dupa 1989 l-am chemat sa discutam despre acest roman cu mari probleme, cum a fost documentat si cum a suferit din pricina acestuia. E vorba despre greva minerilor, dar despre mineri nu se vorbeste. Mi-a spus ca Securitatea se tinea dupa el, asa ca venind in Valea Jiului a vrut sa intre intr-o mina. A vorbit cu un director de mina. Am cunoscut si eu mina si minerii, dupa evenimentele cand minerii au venit la Bucuresti. Ii sunt recunoscator lui Iosif Bocan pentru aceasta vizita care mi-a permis sa aflu ce s-a intamplat cu adevarat.  Am crezut si eu ca toata lumea ca minerii au venit la Bucuresti sa cotonogeasca.

Asa am aflat ca lucrurile nu stateau chiar asa, asa am aflat ce inseamna sa fii miner si ca nu toti cei care lucreaza in mina, in jurul ei, deasupra ei sunt mineri. Am facut un pariu atunci, sa incerc sa demonstrez ca Valea Jiului nu este o zona formata din oameni violenti si primitivi gata oricand sa dea cu bata in intelectuali  care ar avea chipurile o alta opinie politica. Este o zona culturala prin excelenta, care a dat o intelectualitate remarcabila”, a declarat, la Petrila, Nicolae Manolescu.

Cetateni de onoare ai Arcadiei

Seara s-a terminat intr-o nota absolut surprinzatoare, dar asta dupa ce reprezentantii USR au vorbit despre Valea Jiului sau au recitat din operele lor, spre deliciul invitatilor. Toti cei prezenti au devenit „Cetateni de Onoare” ai Arcadiei, acea tara imaginara plina cu oameni de o rara puritate in comportarea lor, un fel de rai pe pamant. Diplomele sunt semnate chiar de Nicolae Manolescu si Costel Avram si, extrem de important, nu pot fi falsificate, fiind autentificate la notar.

Carmen Cosman