Scandalul din Legea sanatatii scoate la iveala multe din spasmele sistemului sanitar. Fie ca le convine actualilor guvernanti  sau nu, exista o realitate groaznica: in spitalele noastre se moare cu zile!

O analiza a Econtext arata un alt adevar irefutabil: numarul ambulantelor aproape s-a injumatatit in ultimii ani. Numarul ambulantelor este si miezul legii sanatatii, intr-un sistem medical aflat in colaps. Ambulantele reprezinta unul din punctele fierbinti din jurul noii legi a sanatatii, a SMURD-ului, a disputei dintre Traian Basescu si Raed Arafat.

Practic, demisia lui Raed Arafat, existenta SMURD-ului si noua lege a sanatatii se invart exact in jurul acestei teme: a ambulantelor cu care sunt dotate institutiile medicale din Romania.

Tot mai putine autosalvari

Jurnalistii de la Econtext au analizat acest aspect, iar prima concluzie pe care au

tras-o este imperativa: avem nevoie de cat mai multe ambulante! Motivul? Numarul acestora, conform analizei Econtext, aproape s-a injumatatit din 1990 si pana in 2010. In 1990, numarul autosalvarilor se ridica la 4.170 de unitati, a urcat usor in urmatorii ani, pentru ca ulterior sa scada constant, astfel incat, in 2010, numarul lor sa se situeze la 2.536 de autosalvari. O scadere de 40%!

In schimb, si aici apar marile suprize, au constatat jurnalistii de la Econtext, numarul bolnavilor asistati de aceste autosalvari a urcat! Numarul bolnavilor transportati de ambulante a ramas aproximativ constant in 1990 si 2010.

Totodata s-a majorat numarul bolnavilor care au primit asistenta de la aceste ambulante, numarul persoanelor care au fost tratate de acestea. Iar avansul a fost de 22%!

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/sistemul-medical-romanesc-in-colaps-numarul-ambulantelor-aproape-s-a-injumatatit-in-ultimii-ani-vezi-cate-autosalvari-erau-in-1990-si-cate-mai-sunt-acum.html

Marius MITRACHE