Dupa ce a fost suspendat din functie si trimis in judecata pentru conflict de interese, Vasile Iorgovan Velichi, fostul director al AJOFM Hunedoara, este suspectat acum de mai multe fapte de natura penala pentru care risca ani buni de inchisoare.
Tot din postura de director al AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi a facut tot posibilul pentru a obtine avantaje financiare de o asociatie din Valea Jiului, cu care a incheiat un acord de parteneriat. Astfel, spun oficialii ANI, “In vederea implementarii Proiectului POSDRU/103/5.1/G/75757 „Facilitarea accesului pe piata muncii a persoanelor in cautarea unui loc de munca si a somerilor”, in luna octombrie 2010, Asociatia „Thumende”, Valea Jiului (in calitate de beneficiar) a incheiat un acord de parteneriat cu A.J.O.F.M. Hunedoara (reprezentanta de catre Iorgovan Velichi Vasile Constantin – director), acord care se constituie ca Anexa 3 la contractul de finantare. Prin semnarea acordului de parteneriat si angajarea A.J.O.F.M. Hunedoara ca partener in contract, Iorgovan Velichi Vasile Constantin a intrat in posesia unor informatii din interiorul institutiei publice pe care le-a utilizat ulterior pentru obtinerea unor avantaje patrimoniale sub forma de remuneratie, de catre sotia si fiica sa, conturându-se, astfel, premise in sensul inexistentei unei selectii pe criterii obiective a persoanelor in cautarea unui loc de munca. Sotia si fiica persoanei evaluate au obtinut fiecare, pentru o perioada de 5 luni, cât au fost angajate in cadrul proiectului mai sus mentionat, venituri de natura salariala, in cuantum de 35.135 lei”.
ANI spune ca in acest caz se contureaza posibile infractiuni penale de conflict de interese, abuz in serviciu, dar infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, comise de ex-directorul AJOFM Hunedoara si a sesizat organele judiciare in vederea verificarii acestor indicii. Daca faptele se adeveresc, Iorgovan – Velichii riscia sa stea si 6 ani dupa gratii.
Vasile Iorgovan Velichi a fost director al AJOFM Hunedoara in perioada 01 iunie 2005 – 10 iunie 2014.
Carmen Cosman – Preda