Pensionarii din Valea Jiului au actionat in instanta Casa de pensii pentru ca le-a retinut abuziv contributia la CAS pentru toate categoriile de pensii. Ei spera sa primeasca banii retroactiv si au facut deja si adrese catre Casa locala si cea Judeteana.

Pensionarii din minerit s-au adresat instantei de judecata chiar inainte de a afla decizia Curtii Constitutionala a Romaniei, potrivit careia doar pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei sa plateasca asigurarile de sanatate. Pensionarii se asteapta acum ca sa primeasca banii pe perioada de mai bine de un in care le-au fost retinute sumele catre CAS, ilegal. „Deja am facu adrese pentru a cere acest drept, atat la Casa locala, cat si la cea judeteana de Pensii. Trebuie sa va spun ca nici nu am fost luati in seama. Eu, personal, am termen in procesul pe care l-am intentat pentru ca mi s-a retinut contributia pentru intreaga suma si nu doar pentru ceea ce depaseste plafonul de 740 de lei, abia in noiembrie. E tarziu, dar sper sa imi recuperez fiecare banut. Este vorba despre toata perioada, incepand cu 1 ianuarie 2011”, a declarat Barboane Craciunescu, prim vicepresedinte Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului.

In urma deciziei Curtii Constitutionale, autoritatile vor fi nevoite sa schimbe modul de retinere a contributiilor pentru asigurarile de sanatate. Astfel, pensiile sunt impozitate cu 5,5% in prezent, insa de acum incolo acest impozit se va aplica doar la diferenta dintre minimul de 740 de lei si cuantumul maxim al pensiei.

Pentru a intra in vigoare, decizia Curtii Constitutionale trebuie publicata in Monitorul Oficial. Magistratii au decis insa ca aceasta modificare sa se aplice de acum incolo, astfel incat, cel mai probabil, pensionarii nu-si vor primi diferenta inapoi.

Diana Mitrache