Momarlanii din Valea Jiului au inceput distractia. Petrecerile campenesti, asa-numitele nedei, se tin lant si sunt prilej de bucurie si de reintalnire pentru toata comunitatea. Pentru prima data in acest an, la Biserica Sanionilor, una dintre cele mai vechi din judetul Hunedoara, construita din lemn, s-a tinut slujba si momarlanii s-au adunat la nedeie.

La Biserica Sanonilor din Petrosani, care este cea mai veche din Valea Jiului, nedeia are intotdeauna loc astazi, in ziua a doua de Pasti. In Lunca Jiului, strajuita de bisericuta din lemn, zeci de localnici au intins mese bogate, incarcate cu bucate traditionale, atrasi si de vremea frumoasa de afara.

Dis – de – dimineata barbatii s-au apucat de pregatit mancarea,  la foc de lemn, iar curtea bisericutei s-a umplut de petrecareti. Imbracati in straie populare sau de sarbatoare, momarlanii si-au invitat la agapa rudele si cunostintele apropiate, carora le-au oferit ciorba sau tocanita de oaie, varza calita si pasat cu branza, o mancare specifica zonei. In ceaune de arama se pun porumb macinat, unt si branza de oi, care se amesteca intr-un preparat  delicios. Bucatele sunt stropite din belsug cu tuica si vin, neaparat de casa, ca doar e mandria locului. Dupa traditie, mancarea este pregatita doar de barbati, in timp ce femeile taie zarzavaturile sau spala vasele. In plus, in timp ce bucatele sfaraie la foc mic, femeile merg la biserica si se roaga in aceasta zi sfanta.  Abia dupa slujba speciala care se face a doua zi de Pasti si  dupa rugaciune urmeaza nedeia, un obicei care se pastreaza aici de ani buni. Oamenii spun ca nu neaparat mancarea conteaza, ci vin aici mai ales pentru bucuria de a fi impreuna. “Am venit aici, pentru ca imi place foarzte mult sa iau parte .la astfel de evenimente,sa vad cum sepregateste mancarea in aceste vase vechi si pentru ca aici ne regasim adevaratele valori”, spune Tiberiu Iacob Ridzi,primarul din Petrosani, care a fost alaturi de comunitatea de momarlani din Lunca Jiului. si sotia sa, Monica Iacob Ridzi a ajuns lapraznic si a spus ca acest obicei,pastrat din mosi stramosi este unul pe care toata lumea trebuie sa-l respecte. “Intotdeauna am incercat sa fim alaturi de cei care organizeaza aceste manifestari frumoase. Ma bucur ca azi a fost o zi frumoasa si ca au venit foarte multi oameni aici”, a declarat Monica Iacob Ridzi.

Nimeni nu se aseaza la masa pana cand mancarea nu este binecuvantata de preot, un obicei pastrat cu sfintenie in aceasta zona a tarii, unde sacraliatatea este la loc de cinste. De fapt, si masa se face din dragoste crestineasca si oricine care are bunavointa este bine venit.

Dupa aceasta agapa, invitatii incep sa petreaca, canta la fluier, iar tinerii se prind la un loc cu batranii intr-o invartita traditionala. Momarlanii spun ca nedeia este “o zi de veselie” dupa un an de munca, in care toate relele trebuie sa fie date uitarii.

Nedeile sunt organizate, din mosi – stramosi, in jurul bisericilor si sunt programate in asa fel incat sa nu coincida cu o alta, a altei asezari de momarlani.

Diana Mitrache

Carmen Cosman