Solutii pentru minerit gen ”hai sa ne aflam in treaba”

Ministrul Economiei indica o strategie a mineritului din Valea Jiului care cuprinde cererile CNH neluate in seama de ani si ani, la care a mai adaugat idei de neaplicat, in schimb nu spune nimic de serpii grasi crescuti la san… Spicuirile din strategia mineritului in carbune indicata in raspunsul dat de ministrul de resort deputatului PDL de Hunedoara, Viorel Arion, este praf in ochii tuturor, adica o hartie prin care guvernantii sa-si justifice asa zisa preocupare fata de acest sector. si asta in fata Uniunii Europene si a FMI, pentru ca respectiva strategie este de neaplicat.

“Strategia ministerului privind industria miniera este abordarea acestei activitati pe principii de piata libera si reducerea implicarii directe a Guvernului prin atragerea de investitii din sectorul privat”- se arata in raspunsul trimis deputatului Arion de catre ministrul Economiei, Lucian Bode.

Haida, de! Se stie ca nimeni din sectorul privat nu va investi in mineritul din Valea Jiului pentru ca jocurile de interese din bucataria guvernantilor sunt atat de mari, incat mineritul a fost si este pus in pericol. si nu numai mineritul, pentru ca s-a dovedit ca dezechilibrarea sistemului energetic romanesc a fost facuta din lacomie.

De ani de zile, Compania Nationala a Huilei si sindicatele cer tocmai aceasta reducere a neimplicarii Guvernului si aplicarea principiilor de piata libera. Mai precis s-a cerut ca pretul pe Gcal sa nu mai fie impus de Guvern, mult sub pretul de productie, dar guvernantii au preferat sa continue sa arunce Compania intr-o groapa a minusurilor, pentru ca apoi tot ei sa strige ca CNH este neperformanta.

Mineritul din huila nu va avea curand investitori privati si nici nu are nevoie de ajutorul in bani al statului. Guvernul trebuie doar sa-si faca datoria si sa elimine lipitorile pe care le-a crescut la san: ”baietii destepti” din energie care, cu acordul acelorasi guvernanti au pus in pericol sistemul energetic national, aducand pe marginea prapastiei si pe bogata Hidrolelectrica, prin ”obligarea” acesteia sa vanda la pret de nimic energia protejatilor cu firme de apartament, pentru ca apoi acestia sa o vanda scump imbogatind toti partasii cu putere de decizie politica. Prin urmare, nu este nevoie de strategii sofisticate, ci doar de eliminarea, macar o parte, a coruptiei si lacomiei puterii.

” Pentru minerit exista solutie si NU are legatura cu bugetul. Concret: productia de energie termica de la Mintia-Deva, care utilizeaza huila, poate sa preia aceasta crestere pe componenta de risc, ma refer la riscul cresterii pretului pe Gcal, care se regaseste in pretul energiei electrice, dar care poate fi atenuat. Cum se poate face aceasta preluare? Ca sa nu creasca pretul energiei de la Deva, acest pret poate fi compensat printr-un pachet energetic compus din energie hidro si termo. De unde energie hidro? Din contractul pagubos existent astazi intre Hidroelectrica-Nuclearelectrica-Turceni-Rovinari cu un SRL, RUDNAP. In loc sa-i dau aluia atata incat nu are ce face cu ea, la pret de nimic, ii iau o parte si fac un cos energetic si astfel am solutia pentru complexul de la Deva, o solutie corecta. Acest lucru fiind stabilit, urmeaza sa fie rezolvate problemele locale de eficienta a activitatii, de investitii si pentru salarii, pentru ca prin crearea acelui pachet energetic care pastreaza pretul Gcal la un nivel de piata, exista venituri.

Deci, ai un venit, ai solutii in eficientizarea mineritului. Dar se ofera energia acestui SRL RUDNAP, care o da in afara tarii fara ca Romania sa castige ceva, in loc sa se asigure mineritul din Valea Jiului, functionarea Mintiei si eficientizarea lor. Nu i-a interesat, pentru ca de aici nu se ia nici un comision” – a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, fost ministru secretar de stat in guvernarea PSD.

si solutii ar mai fi, pentru ca Romania are multi specialisti remarcabili in domeniu si poate nu atat de lacomi precum politicienii de la putere. Ca te lingi pe degete cu mierea pe care o administrezi e una, dar sa intri cu totul in ea distrugand economia, este nerusinare si crima!!!

Ileana Firtulescu

 

3 comentarii la „Solutii pentru minerit gen ”hai sa ne aflam in treaba”

 • 18 aprilie 2012 la 04:40
  Permalink

  Asa cum spuneam si eu, de ceva timp. Actuala putere nu are nici o strategie privind cele doua complexe si mineritul. Singura strategie pe care o are PDL, plus complicii din UDMR, UNPR si Grupul minoritatilor nationale, este infiintarea complexelor si vanzarea lor pana la sfarsitul mandatului ca sa incaseze comisioanele grase si, probabil, alte facilitati. Pe scurt spus, DUPA EI… POTOPUL.

  Răspunde
 • 18 aprilie 2012 la 05:27
  Permalink

  Mineritul Vaii Jiului este sabotat de olteni gorjeni infiltrati de Condescu in diferite ministere (Sorin Gaman,Maricel Hoara,Moata,….). Investile statului au mers in mineritul din Gorj (ex.la SNLO si Termocentralele pe lignit Turceni si Rovinari).Credeti ca la intamplare sau sters datoriile la SNLO Gorj (Condescu)in Decembrie 2006 iar pentru CNH Petrosani nu sau vrut a se sterge ???

  Răspunde
 • 18 aprilie 2012 la 06:45
  Permalink

  @Minerii vj.Fraiere, ai uitat sa-i multumesti alesei si partidului tau care au rezolvat mineritul din Valea Jiului.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.