Doctorul Cristian Remus Harsan, din Vulcan, caruia statul roman ii refuza practica desi este recunoscut in intreaga lume, i s-a facut o oferta onoranta din partea GLS MEDICORP USA, EMBASSY in Bagdhad. Va parasi Romania intr-o saptamana si este posibil sa nu se mai intoarca.

Cazul descoperit de Cronica VJ, al doctorului din Vulcan recunoscut cu drept deplin de libera practica in Europa si USA, dar nerecunoscut in Romania, a facut inconjurul tarii. A ajuns la Ministerul Sanatatii cu scopul de a schimba un articol de lege care sa permita tinerilor doctori romani, cu experienta remarcabila, primiti si apreciati in Colegii ale Medicilor din tari civilizate sa poata practica in propria tara.

Timp de 4-5 luni, nimic nu s-a miscat, nici macar o propunere in acest sens, lucru care in alte state s-ar fi pus in miscare un intreg aparat si ar fi indreptat eroarea in cateva zile.

Este vorba de Cristian Remus Harsan, din Vulcan, cel care a practicat medicina in Anglia, fiind recunoscut de Colegiul Medicicilor din UK, a lucrat pentru fortele militare americane si britanice in Irak si Afganistan, unde era singurul doctor la peste 2000 de oameni, iar cazurile erau complexe.

A venit acasa, cu gand de a se pune in slujba romanilor, dar nu poate. Spitalul din Vulcan l-a primit cu bratele deschise, dar legile nu-i permit sa salveze vieti limitandu-i competentele, cu un salariu de 8 milioane lei vechi pe luna.

Raspunsul dat de Minister, Spitalului din Vulcan, este sec fiind indicate doua articole de lege, lege ce ingradeste practica medicala, si atat. Paradoxul acestei legi este ca medicii de dinainte de adoptarea ei, 2005, au drept de libera practica, iar cei de au

terminat facultatile dupa aceasta data sunt restrictionati, sub motiv ca legea nu poate fi aplicata retroactiv. ”Aceasta lege ma obliga sa ma specializez pe o latura a medicinei. Dar nu vreau deocamdata. Eu vreau sa lucrez la Urgenta, ori pentru asta nu exista specializare cu reguli clare” – precizeaza doctorul.

Chiar cu doua zile inainte de Paste, GLS MEDICORP USA, EMBASSY in Bagdhad, i-a facut o oferta care arata inalta apreciere… ”Este vorba de un nou contract, onorant pentru mine. Voi lucra la etajul sase al Ambasadei Americii in Bagdad. Voi pleca la Amman, Bagdhad, de unde voi primi viza pentru Green Zone. Voi lucra efectiv in sediul Ambasadei USA, alaturi de cei din GLS, cei din armata americana si alte companii americane, timp de 6 luni. Dupa incheierea contractului ma voi gandi daca ma intorc in tara sau daca ma duc in Australia.

Regret ca nu am putut sa schimb nimic aici, acasa, nici macar acel articol de lege, in patru luni, care sa permita doctorilor care practica in tarile europene sa munceasca in Romania. In orice tara a Uniunii Europene asa ceva se rezolva in zile, dar la noi este imposibil. Nu intereseaza pe nimeni, in afara de dr. Raed Arafat. Din afara nu am cum actiona pentru aceste schimbari, dar voi tine legatura cu colegii, prietenii, cu Spitalul din Vulcan, cu SARS, toti oameni extraordinari. Voi pleca intr-o saptamana” – a declarat dr. Cristian Remus Harsan.

L-am pierdut pe doctor, cum Romania va pierde, intentionat, alti si alti specialisti. Tinerii romani au devenit calatori precum baladele prin lume, pentru ca presedintele lor ales i-a alungat, iar spusele sale s-au tranformat in legi de interdictie.

Ileana Firtulescu