Proiectul prin care o asociatie nonguvernamentala ar urma sa infiinteze un spital semiprivat in Petrila a cazut. Mai multe voci din Consiliul Local Petrila isi motiveaza votul negativ, spunând ca primaria ar fi avut cel mai mult de pierdut si ca forma prezentata in cadrul sedintei de consiliu nu ar aduce nimic mai mult pentru petrileni decât ceea ce este in prezent.

De cealalta parte a baricadei se afla initiatorul proiectului, primarul Ilie Paducel, care ii acuza pe consilierii locali de indiferenta, dar si reprezentatul Asociatiei ProVitas, omul de afaceri Cristian Balint, care explica faptul ca proiectul a fost respins din cauza a doi consilieri ”bagabonti, care vor sa faca numai scandal”.

Lucruri neclare in contract

”Am muncit foarte mult pentru infiintarea centrului multifunctional din Petrila, in cladirea fostului spital. Conform contractului cu care a venit domnul Balint, noi trebuia sa oferim totul, iar ei foarte putin. Adica noi trebuia sa platim utilitatile, sa punem la dispozitie cladirea, iar ei ar fi urmat sa aiba trei oameni din cinci in consiliul de administratie. Au spus ca vor veni cu 41 de paturi si cu aparatura, dar totul a fost pe vorbe, nu a fost nimic clar, care sa fie stipulat in vreun contract. Proiectul lor este unul foarte evaziv, iar eu sustin spitalul de stat, nu o privatizare a spitalului din Petrila”, a declarat Emanoel Andronache, consilier local PRM.

Constantin Ramascanu, viceprimarul Petrilei, nu a votat nici el proiectul, din acelasi motiv, ca nu ar fi continut date clare. ”Motivul pentru care nu am votat este ca domnul Balint a venit cu un contract propus intr-o forma mult prea comerciala. Cu siguranta am fi votat un proiect de hotarâre care sa contina date clare, câti medici vor veni, ce aparatura va fi, un parteneriat serios, pentru ca aici este vorba despre sanatatea oamenilor din Petrila si nu vreau sa fiu cel care sa voteze o hotarâre de consiliu local care sa afecteze intregul oras dupa aceea”,  a precizat Ramascanu.

Dr. Dana Visanescu spune ca propunerea omului de afaceri nu aducea nimic nou pentru Petrila. ”Mie nu mi s-a parut un proiect corect, din punct de vedere medical a fost prost documentat si conducea la un act medical prost. Proiectul prezentat de domnul Balint nu venea cu nimic in plus, ci el aducea aceleasi servicii care in Petrila se ofera deja. Eu ma asteptam ca el sa vina cu ceva nou, cu medici, cu aparatura, nu cu doi medici care au mai fost la spitalul din Petrila. Eu vreau sa votez ceva concret, nu ce vrea un om de afaceri, in acest spital privat, in consiliul de administratie ar fi urmat sa fie doi oameni din primarie si trei de la el. Asta inseamna ca noi nu am mai fi fost ascultati”, a declarat dr. Visinescu.

”Este necesar spital in Petrila si avantajul era pentru cetateni, dar erau lucruri neclare in contract, ca de exemplu consiliul de administratie, care ar fi urmat sa fie format din cinci membri, trei de la ProVitas si doi din partea noastra. Si mie mi-ar face placere sa fac afaceri cu cineva pe care sa-l chelesc de bani. Nu se opune nimeni unui astfel de proiect, dar lucrurile trebuie cântarite foarte bine”,  precizeaza si Dorin Curtean,  administratorul public al Petrilei.

Balint, despre ”bagabonteala” consilierilor locali

Ilie Paducel, primarul Petrilei, spune insa ca proiectul era important pentru localitate: ”Eu sunt initiatorul acestui proiect si l-am sprijinit de la inceput. Proiectul nu a trecut, unii consilieri nu au fost de acord, urmeaza ca investitorul sa vada ce va face”.

Cristian Balint se declara dezamagit de verdictul Consiliului Local Petrila si nu stie daca va reveni cu o noua propunere pentru infiintarea spitalului din localitate. ”In urma acestei asocieri, primaria vine cu zidurile, iar eu cu aparatura, cu medicii, cu tot ce inseamna un spital. Ei doreau ca eu sa fac toata investitia, iar ei sa fie singurii care au de câstigat. Habar nu am daca voi mai reveni in Consiliul Local Petrila cu un nou proiect. Era vorba de o fundatie nonprofit, care se asocia cu administratia publica locala, nu pe spatele poporului”, a precizat Balint.

Mai mult, Cristian Balint nu s-a putut abtine nici de la a-i ataca pe consilierii locali care au fost impotriva proiectului prezentat de el.

”Proiectul nu a trecut din cauza ca acolo erau doua voci carora le cunosc sorgintea de unde se adapa, care vor sa creeze scandal. Sunt niste indivizi mai turbulenti, asa, dar eu le-am atras atentia ca se va alege praful de acea cladire. Este vorba despre Visinescu si bagabontul de Andronache, care au votat impotriva. Pe Andronache il pune Costel Avram sa fie impotriva mea, ca nu vreau sa ii dau emisiuni gratis la televiziunea mea”, reactioneaza, furios, Balint.

Anamaria NEDELCOFF