Cu ocazia ultimei sedinte a Consiliului Local al municipiului Petrosani, consilierii au aprobat acordarea a doua medalii “Pro Urbe” precum si a unui titlu de “Cetatean de onoare”.

Cu medaliile “Pro Urbe” au fost recompensati profesorul Constantin Dobrescu, unul dintre fondatorii exploatarilor miniere Petrila Sud si Lonea Pilier, respectiv Viorel Svichiu. In ceea ce priveste titlul de “Cetatean de onoare” acesta i-a fost acordat lui Dumitru Bârlida, seful Formatiunii Salvamont din Petrosani.

„In cazul lui Dumitru Mucenic Bârlida Consiliul Local a decis sa-i acordam titlul tinându-se cont de contributia pe care a avut-o si o are in activitatea dedicata salvarii de vieti omenesti ca salvamontist, o ocupatie nobila care imbina curajul si umanitarismul, entuziasmul si competenta”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Dumitru Bârlida s-a nascut in Petrosani si a fost unul dintre cei care au pus bazele, in anul 1973, a echipei Salvamont din localitate. De-a lungul celor aproape 4 decenii de activitate ca salvamontist acesta a participat la aproape 4.000 de interventii pentru salvarea accidentatilor din zonele montane Parâng si Sureanu.

Mircea Nistor