Propunerile privind noua lege a sanatatii creeaza noi controverse. De data aceasta, nemultumirile sunt legate de Capitolul 2 al legii, referitor la organizarea si functionarea spitalelor.

Aliniatul (1) din articolul 5 al capitolului amintit este cel care aduce neclaritati managerilor spitalelor: ”Spitalele se organizeaza si functioneaza, in functie de regimul proprietatii, in: spitale publice, organizate ca institutii publice sau fundatii, aflate in administrarea Ministerului Sanatatii, a ministerelor cu retea sanitara proprie, a universitatilor de medicina si farmacie si a autoritatilor publice locale”.

Dr. Mariana Mateescu, managerul Spitalului Municipal Vulcan, se intreaba cum se poate transforma un spital in fundatie.

”Fundatie nu are cum sa fie un spital. O fundatie poate sa-si faca spital, daca doreste, dar un spital nu poate fi fundatie. Acum suntem la faza de propuneri si eu as propune sa facem o fundatie cu scop unic si atunci este altceva”, a declarat dr. Mariana Mateescu.

Dr. Dumitra Stefan, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara, a precizat ca proiectul de lege cu privire la sanatate nu este unul batut in cuie.

”De putut se poate ca un spital sa fie fundatie. Problema este daca acest proiect de lege va fi adoptat sau nu. De asta este publicat, ca sa vina lumea cu amendamente la el. Daca din 100 de indivizi, 90 considera ca unele aliniate sunt aberatii, atunci se schimba. Nimic nu este batut in cuie”, a declarat dr. Dumitra Stefan.

Anamaria NEDELCOFF