Copiii Uricaniului, exploatati in interesul lui Buhaescu

Mai multi copii din Uricani au fost pusi la sapat gropi si montan banci in orasul Uricani, in conditiile in care astfel de activitati se fac, de regula, cu angajati ai Primariei Uricani. Mai mult, dascalii de la scolile din Uricani spun ca este exclus ca astfel de activitati sa fi fost prestate cu acordul lor in cadrul saptamanii ”Scoala altfel”. Insa oficialii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) spun ca, daca vreun profesor a aprobat asa ceva, va avea de suferit.

Conform fotografiilor noastre, mai multi copii de vreo 10-11 ani au lucrat ore intregi la montarea bancilor de pe trotuarele strazii principale. Au sapat gropi, au carat pamant, au carat banci, in timp ce cativa ”Dorei” stateau si ii priveau pasnic.

”In saptamana altfel elevii nostri au avut diverse activitati de recreere, de ecologizare, dar nu cred ca a fost cineva la sapat de gropi si montat de banci in Uricani”, a declarat Daniel Rebeles, directorul Scolii Generale Nr.1 din Uricani.

Totusi, din ce spun uricanenii, acei copii ar fi fost adusi de dascali acolo, desi acum acestia arunca vina unii pe altii.

”Eu i-am vazut cum munceau, saracii de ei, si nu mi s-a parut in regula. Lucrarile edilitare trebuie sa le faca primaria, cu oamenii angajati, nu niste copii. Nu mi se pare normal ca intr-o saptamana care ar trebui sa sune a vacanta, copiii sa munceasca ca pe timpul lui Ceausescu, mai ales la lucrari care trebuie facute de primarie, fiindca asta e treaba primarului, nu a copiilor. El pentru asta e pus acolo, sa rezolve problemele din Uricani, nu sa-i munceasca pe copii”, a declarat Cristian Kovacs, unul dintre uricaneni.

Ilie Parvan, inspector general adjunct, spune ca ISJ se delimiteaza de astfel de practici.

”In activitatile recomandate in saptamana altfel nu apare nimic legat de munci fizice, de sapat gropi sau montat banci sau reparat banci. Aceste lucruri trebuie facute de primarie, intra in responsabilitatea primarilor. Daca unul dintre dascali a avut o astfel de initiativa si i-a pus pe copii la executat lucrari edilitare, va suporta consecintele. Din punctul nostru de vedere, Inspectoratul Scolar se delimiteaza de astfel de practici”, a declarat, pentru Cronica Vaii Jiului, Ilie Parvan.

Ionela Lazar, purtator de cuvant al DGASPC Hunedoara, a precizat ca va verifica situatia: ”Incercam sa vedem ce se intampla si vom trimite o comisie acolo, sa vedem ce a fost”.

Oficialii Primariei Uricani nu au dorit sa raspunda intrebarilor noastre.

Anamaria NEDELCOFF

Un comentariu la „Copiii Uricaniului, exploatati in interesul lui Buhaescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.