Arunca in stanga si in dreapta cu bani publici si nu cer nici macar parerea unui specialist in domeniu. Este vorba despre autoritatile din Valea Jiului care au vrut sa infrumuseteze parcurile, dar au dat-o in bara.

Despre kitsch-urile Vaii Jiului vorbeste deschis profesorul Robert Hummel, care pune degetul pe rana sangeranda a artei de prost gust. „Lucrurile ar putea fi impartite in trei categorii. Sa incepe cu cele de buna calitate, cum este grupul statuar din fata Spitalului din Lupeni, care ii apartine lui Ion Irimescu si care este o lucrare monumentala, adevarata. La fel este si Statuia Minerului din parcul Carol din Petrosani. Pe de alta pare sunt lucrarile tipic realismului socialist, cum sunt cele din fata Clubului din Petrila si nu numai, ca de altfel si lucrarile murale de pe club sau din interiorul clubului. Si mai sunt kitschurile care au aparut cu predilectie in Lupeni si Vulcan si, am inteles ca si in Uricani, dar nu am fost inca sa vad acele reproduceri mai mult sau mai putin reusite ale unor opere de-ale lui Brancusi”, a precizat Robert Hummel. Si aici, la ultima categorie, este cu adevarat problema. De exemplu, artistul plastic mentionat vorbeste despre minerii din fata Postei din Vulcan, sau minerul de la intrarea in Lupeni, ori tot felul de lei si alte animalute mai mult turnate decat cioplite, care „impodobesc” localitatile Vaii Jiului.

Operele de groaza de la Uricani

La capitolul kitsch-uri de mare rasunet se inscriu copiile ordinare ale operelor lui Cosntantin Brancusi amplasate intr-un parc din Uricani, pe care edilii de aici au aruncat, in urma cu ativa ani, 500.000 de lei. Vorbim despre o replica la Masa a Tacerii si Poarta a Sarutului, care au starnit furia asociatiei care gestioneaza drepturile de autor ale operelor marelui sculptor. Ansamblul arhitectural este din marmura, dar cunoscatorii nu au fost deloc impresionati de lucrarea care deja a inceput sa se deterioreze.

Cine este vinovat de lucrarile care urtesc localitatile Vaii Jiului? Raspunsul in are tot Robert Hummel: „Nu e neaparat vina edililor, care nu au cunostinte in domeniu, dar este imposibil sa nu existe oameni care sa faca parte din anturajul primarului sau sa aiba contacte cu primaria si sa aiba macar curajul sa spuna. Oameni cu pregatire, la ei ma refer”. Iar ideal ar fi ca edili sa se consulte cu specialisti in domeniu inainte sa dea drumul la amenajarea unor monstruozitati.

Carmen Cosman