Magistratii de la Inalta Curte de casatie si Justitie si.au motivat sentinta prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale in cazul comandantului IPJ Hunedoara, Liviu Gabriel Dumitru. Altfel spus, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de apel Alba Iulia vor fi obligati sa inceapa urmarirea penala impotriva sefului IPJ.

Solutie definitiva in cazul sefului IPJ Hunedoara, Liviu Gabriel Dumitru, castigat in instanta de un subordonat. Decizia penala a fost data in vara anului trecut, insa acum a fost si motivata, ceea ce inseamna ca dosarul poate fi trimis fara probleme – daca nu a fost si trimis deja – la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, care sa inceapa urmarirea penala. „Aceasta hotarare definitiva atesta incompetenta, abuzurile si comportamentul razbunator al comisarului Dumitru Liviu-Gabriel, un personaj care nu este demn sa conduca un inspectorat de politie din Romania. Inalta Curte a Constatat de Casatie si Justitie a constatat ca nu a fost cercetat corect anterios, cand s-a dat neinceperea urmaririi penale si a decis inceperea urmaririi penale. Au fost gasite elemente de vinovatie si, practic, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iuliua, cand primesc dosarul, sunt obligati sa inceapa urmarirea penala, sa-l ancheteze”, a declarat avocatul Pompiliu Bota, reprezentantul Sindicatului Liber al Juristilor din Romania. Acesta mai spune ca este nevesara si suspendarea lui Liviu Dumitru pe perioada cercetarii penale. Amintim ca problemele sefului IPJ Hunedoara au aparut dupa ce un politist din Vulcan, Adrian Sucila, si-a cautat dreptatea pana in panzele albe.

Istoria cazului

In urma cu cativa ani, politistul Adrian Sucila a fost sanctionat disciplinar pentru „comportament necorespunzator” si a  fost transferat de la Biroul de Investigatii Criminale, la Ordine Publica. Sucila a contestat decizia si a atacat in instanta sancsiunile aplicate. A avut castig de cauza atat la prima instanta, cat si ulterior, in caile de apel si recurs si ar fi trebuit repus in functia de pe care a fost schimbat, insa acest lucru nu s-a intamplat. Politistul a cerut tot in instanta sanctionarea celor care nu au pus in aplicare decizia instantei de judecata, iar in 16 februarie 2010 Adrian Sucila mai obtine o victorie la Curtea de Apel Alba Iulia. Judecatorii i-au aplicat sefului IPJ Hunedoara o amenda in cuantum de 20 la suta din salariul minim brut pe economie, per zi de intarziere, pe durata 24.12.2008 – 09.01.2009 pentru neindeplinirea obligatiei de a executa sentinta nr. 885/ CA/25.03.2008 a Tribunalului Hunedoara, ramasa irevocabila. Ulterior, Adrian Sucila a formulat o plangere si la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, contra comisarului sef Liviu Gabriel Dumitru, pentru abuz in serviciu si nerespectarea unei hotarari judecatoresti, dar procurorii au dat rezolutie de neincepere a urmaririi penale. Politistul a  formulat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care s-a pronuntat, prin decizie penala definitiva, in favoarea acestuia, tocmai decizia care spuneam anterior ca a fost motivata.

Si Bota se lupta cu Dumitru

Si av. Pompiliu Bota are probleme cu Liviu Dumitru si nu de azi de ieri, ci de mai multi ani. In toamna anului trecut, acesta a obtinu o sentinta prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie obliga Statul Roman sa-i plateasca cetateanului Pompiliu Bota suma de 5.000 Euro pentru „abuzurile savarsite de procurorul devean Herban Dorel si de comisarul Dumitru Liviu-Gabriel”, dupa cum s-a exprimat avocatul. „Sentinta este definitiva si executorie si am pus-o in executare. Ei au cerut la Inalta Curte de Casatie si Justitie suspendarea executarii, insa li s-a respins cererea, iar acum sunt pe cale de executare”, a precizat Pompiliu Bota.

Carmen Cosman