Minerii din Valea Jiului au batut, din nou, recordul in ceea ce priveste numarul zilelor de concediu medical. In doar doua luni calendaristice au acumulat aproape 20.000 de zile de foaie de boala, adica aproape 54 de ani.

Desi numarul angajatilor de la Compania Nationala a Huilei Petrosani a scazut cu 900 de angajati, care s-au disponibilizat in octombrie 2011, numarul foilor de boala a crescut in primele doua luni ale acestui an, fata de perioada similara a anului trecut.  In luna ianuarie, minerii din Valea Jiului au beneficiat de 8.404 de zile de foaie de boala, iar in februarie zilele de concediu medical au sarit la 11.095. In total, in numai doua luni, ortacii au stat acasa 19.499 de zile adica 53,4 ani calendaristici.

Cele mai multe zile de concediu medical, respectiv peste 10.000 de zile s-au acprdat pentru boli obisnuite, in timp ce pentru boli profesionale numarul zilelor de foi de boala a fost de numai 130 in doua luni. Pe locul II in topul afectiunilor se situeaza urgentele medico – chirurgicale si abia pe pozitia a treia se afla accidentele de munca ce au necesita concediu medical. Numarul mare de zile de concediu medical constituie o reala problema pentru oficialii Companiei Nationale a Huilei Petrosani, care au cerut chiar sprijinul Ministerului Sanatatii in privinta medicilor care acorda cu prea multa larghete foi de boala.

Exista suspiciunea ca, aproximativ jumatate dintre minerii care se declara bolnavi nu sufera de nicio afectiune serioasa, insa pentru unii foile de boala reprezinta doar un bun motiv de a sta acasa si de a incasa chiar mai multi bani decat unii dintre cei care muncesc. Numarul zilelor de concendiu medical de care au beneficiat minerii din Valea Jiului a crescut in ultima perioada, iar trendul se mentine ascendent.

Carmen Cosman