Prefera statutul de fugar – sau cel de azilant politic?! – desi ar fi putut fi de multa vreme liber. Romeo Beja, fostul „locotenent” al lui Miron Cozma, se ascunde in continuare de autoritatile romane. Politistii nu reusesc sa dea de urma lui Romeo Beja, condamnat definitiv in dosarul Mineriadei din 1999 la 5 ani de inchiosare. Exista indicii ca s-ar afla in continuare Austria, acolo unde este plecat inca din aprilie 2005, adica de acum fix 7 ani.

Beja stia ca i se pregateste o condamnare si a disparut, ca atati alti infractori de renume fix de sub nasul autoritatilor. Asta desi era in plin proces, dar nimeni nu s-a gandit sa-l opreasca la granita. In dosarul mineriadei de la Stoenesti, Inalta Curte de Casati si Justitie i-a condamnat definitiv pe Miron Cozma, precum si pe cei cinci „locotenenti” ai sai, respectiv Romeo Beja, Dorin Lois, Ionel Ciontu, Vasile Lupu si Constantin Cretan, care au primit cate cinci ani de inchisoare. Dupa gratii au ajuns Lois, Ciontu (decedat in penitenciar), Cretan si Lupu, dar Beja – acuzat de instigare la subminarea puterii de stat – s-a facut nevazut peste granita, prin Vama Nadlac, desi cu putin timp inainte de pronuntarea sentintei se plangea de saracia in care a ajuns sa traiasca impreuna cu familia sa. Cel putin la nivel declarativ, autoritatile romane continua sa-l caute.

„Persoana  in cauza figureaza ca urmarit national si international, iar din datele pe care le detinem se afla in afara tarii”, spune Bogdan Nitu, purtator de cuvant al IPJ Hunedoara.

Vestile despre Romeo Beja sunt rare si sarace ca nivel informativ. Dupa condamnarea lui, surse INTERPOL vorbeau despre posibilitatea ca acesta sa fi cerut azil politic in Austria, cu sanse mari sa primeasca acest statut, pentru ca in acea perioada organizatiile sindicale internationale erau alaturi de liderii incarcerati ai minerilor din Valea Jiului.

Carmen Cosman