Saptamana altfel a fost un prilej pentru o copila de numai 15 ani din Petrosani, care sufera de mai multe boli ce o tin intr-un scaun cu rotile, pentru a-si umple sufletul de bucurie. Lucrarile ei, realizate in ore de truda, cum mult curaj si daruire, au fost apreciate de toti cei care i-au trecut pragul expozitiei.

Andreea nu a cunoscut copilaria asa ca toti ceilalti si multiplele ei suferinte au facut-o sa fie izolata. In aceste zile, insa, cand s-a decis sa faca o expozitie de origami, a fost mai mereu inconjurata de copii, bucurosi sa invete de la ea cum se construiesc figurinele.

„Am cumparat o lebada,pentru ca e foarte frumoasa si vreau ca sa o ajut pe Andreea”, spune un copil. „Sper sa aiba mult noroc, iar noi am incercat sa o ajutam azi. Ne-a invatat cum se face o particica mica din origami si mi-a si dat acasa o bucatica de hartie. Vrem sa fie si ea copil ca noi”, a spus un alt copil, care a trecut pragul expozitiei Andreei de la Casa de Cultura a Studentilor din Petrosani.

Andreea spune ca le multumeste tuturor si a fost atat de fericita cand a putut sa stea cu ei, incat i-a privit cu lacrimi in ochi atunci cand au plecat.

„A fost obositor ca au fost multi copii pe langa mine, dar in acelasi timp placut. Eu nu am prieteni si imi place sa stau cu copiii. I-am invatat sa impatureasca hartii, pentru ca si ei sa poata crea piese de origami. E placut cu ei aici”, a povestit Andreea, bucuroasa ca a stat timp de cateva minute in compania copiilor.

Diagnosticul pus la nastere a fost unul care i-a marcat toata viata. Andreea s-a nascut la 6 luni si avea doar 900 de grame. Atunci mama sa a aflat ca are tripareza spastica predominant stang si retard psihomotor, plus epilepsie. Asa ca din prima zi de viata, Andreea a luptat mereu, iar copilaria nici nu a simtit-o. Ca sa se deplaseze prin casa, ea se taraste in genunchi si se ajuta de manuta care nu ii este bolnava. Totusi, niciodata nu a reusit sa aiba prieteni.

„Copiii se plictisesc repede de ea. Daca nu se poate deplasa. Vin,stau putin langa ea si pleaca. Tocmai de aceea s-a maturizat mult mai repede decat ceilalti copii”, spune doamna Lucreatia, mama Andreei, cu lacrimi in ochi.

Mama ei este singura care a incurajat-o sa se dedice artei impaturirii hartiei si o ajuta sa creeze obiecte ce ii sunt dragi. Doar asa, daca vor vinde din ele, vor reusi sa o opereze din nou pe Andreea.

„O ajut ca nu poate sa taie exact hartia si nici cu solutiile de lipit nu o las sa umble. Ea munceste mult, dar face si miscare pentru manuta sa si asa reusim sa ne tinem in forma si sa treaca timpul. Am avea nevoie de bani ca sa continuam sa speram la ceva mai bun pentru ea”, mai completeaza mama fetitei.

Doar pentru operatia de deplasare de sold, Andreea ar avea nevoie de aproximativ 2.500 de lei. Apoi are nevoie de un fixator pentru mana stanga si numai proteza costa aproximativ 1.000 de lei, in timp ce operatia costa alte 2.500 de lei. Mama ar trebui sa o insoteasca si ar avea nevoie de alti bani, pe care femeia nu si-i permite. Tocmai de aceea fac obiecte din hartie pe care le vand si Andreea spera ca intr-o zi se va juca cu copiii in parc. „Numai oamenii cu suflet bun si Dumnezeu ma pot ajuta”, a spus Andreea

Andreea spera intr-o minune si isi doreste mult sa mearga, sa se joace cu alti copii si sa invete sa copilareasca, asa cum nu a reusit din pricina bolii.

Diana Mitrache