Viata oamenilor din Valea Jiului, subiectul unei piese de teatru! David Schwartz, un tanar regizor, s-a decis sa puna in scena o piesa de teatru despre oamenii din Valea Jiului.

In acest scop, anul trecut s-a deplasat in zona pentru o prima luare de contact cu realitatile Vaii, insotit de un dramaturg si un operator de imagine dar a revenit si in acest an. Rezultatul colaborarii dintre cei 3 va fi piesa “Sub pamant” a carei premiera este programata pentru data de 20 mai, in Capitala. “Dupa descinderea de anul trecut in Valea Jiului am postat pe un blog filmarile si pozele rezultate in urma vizitei noastre de documentare derulate de-a lungul a trei saptamani. Acum am revenit pentru a finaliza

documentarea demarata in urma cu un an si pentru a finaliza ultimele detalii ale piesei de teatru care va purta semnatura Mihaelei Mihailov. Precizez faptul ca piesa pe care o vom pune in scena in premiera absoluta, in data de 20 mai, a prins viata doar pentru ca Ministerul Culturii a decis sa aloce o suma de bani acestui proiect. Actorii care vor juca in aceasta piesa sunt cativa tineri care au abslovit cursurile UATC Bucuresti”, a declarat regizorul David Schwartz.

Ideea in care cei 3 tineri din Capitala au poposit in Valea Jiului este legata de aflarea adevarului despre viata oamenilor de aici dar si despre mineriadele care au adus o pata pe obrazul tinerei democratii din Romania. “Dupa ce am vorbit cu oamenii din Valea Jiului dar si cu angajatii mai multor exploatari miniere m-am convins ca nu doar minerii de aici au fost vinovati pentru evenimentele grupate sub genericul de “mineriade”. Vina apartine mai multora si in principal celor care i-au chemat pe mineri in Capitala. Trebuie insa, sa recunoastem, ca si muncitorii din subteranele Vaii au avut, si ei, partea lor de vina in organizarea si derularea acelor nefericite evenimente. Din pacate, privind din exterior, pot sa spun ca in prezent Valea Jiului a ajuns printre cele mai sarace si defavorizate zone din Romania. In conditiile in care aici urmeaza a se inchide si alte mine, sincer, nu stiu cum va veti mai descurca”, a mai spus David Schwartz.

Dupa cum a mai precizat tanarul regizor, acesta doreste sa se implice si in alte proiecte legate, tot, de Valea Jiului. David Schwartz are 26 de ani si este absolvent al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti.

Mircea NISTOR