O masina de Gorj, modificata special pentru furt capace de canal a actionat in Valea Jiului. De aseara, Lupeniul a instituit: pe aici nu se trece, decat verificat! Dupa ce primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmerita, a inchis cele opt centre de fier vechi de pe raza localitatii, ca urmare a ”bomboanei de pe coliva” – disparitia capacelor de canal chiar de pe strada principala -, administratorii acestor firme s-au pus pe treaba. Unii au hotarat sa vorbeasca, altii au facut propriile investigatii pentru a demostra ca nu sunt vinovati de aceste disparitii si ca nici nu au primit la cumparare obiecte din fier ce ar fi putut apartine domeniului public, respectiv capacele cu pricina.

Unii administratorii chiar s-au oferit sa cumpere pentru oras capacele lipsa si sa sustina Primaria in stoparea fenomenului furturilor de fier, in general.

Metode de secol XXI

Pe langa cei marunti, care se dedau la ”furturile foamei”, am aflat o poveste ce tine de scenariu de film, dar posibil real, pentru ca inventivitatea romanului, in general este recunoscuta peste tot in lume.

Primarul Cornel Resmerita a aflat doar ieri, desi la urechile noastre povestea a ajuns de vreo trei zile. Este vorba de o masina de Gorj, cu modificari speciale, care actiona pe timp de noapte cu ”personal calificat”. Camionul stationa pret de circa un minut deasupra unei guri de canal, timp in care, prin podeaua masinii, cu un magnet puternic ridicau capacul, apoi treceau la urmatorul, si tot asa. Metoda poate fi verosimila in conditiile in care, chiar daca s-au inchis centrele de fier vechi, capacele dispar de parca ar fi obiecte mici, usoare. In plus, dupa spusele comandatului Politiei Lupeni, acestea nu sunt vandute pe raza orasului de unde s-au sustras.

”Am prins un individ chiar cu el in brate si cu barosul in mana. L-am si arestat pentru ca era dat in urmarire nationala pentru alte fapte” – a declarat Romeo Amuraritei, seful Politiei Lupeni. Criza si saracia a facut ca acest fenomen al ”furturilor foamei”  sa se adanceasca si metodele de furt sa se perfectioneze, ceea ce face munca politistilor si a autoritatilor mult mai dificila. ”Iau in calcul si aceasta varianta a celor care vin din alta parte si fura, nimic nu trebuie respins categoric” – a precizat Cornel Resmerita.

P e aici nu se trece, decat verificat!

Pentru aceasta, dar si pentru a stopa inmultirea cainilor maidanezi peste noapte, de aseara Primaria Lupeni a hotarat ca Politia Comunitara sa verifice toate masinile inchise/acoperite, la intrarea si la iesirea din localitate.

”Am dat hotararea privind parteneriatul cu Consiliul Judetean in privinta cainilor comunitari, vom pune la dispozitie un adapost, dar de la noapte (ieri – n.n.) se va verifica orice masina inchisa care va intra in oras, dinspre Uricani si dinspre Vulcan, pentru ca sunt prea multi caini comunitari adusi si abandonati pe raza Lupeniului. Astfel putem sa-i depistam si pe ceilalti” – a declarat primarul Cornel Resmerita.

S-a luat aceasta decizie pentru ca banuielile – ca in Valea Jiului sunt adusi caini vagabonzi sau vin indivizi certati cu legea – au devenit certitudini. Ca urmare, investigatiile pe cont propriu ale administratorilor de firme de achizitii fier vechi si cercetarile Politiei Lupeni continua.

Ileana Firtulescu