Luna aceasta se implinesc 13 ani de cand Romania s-a aflat in pragul dezastrului, deoarece minerii din Valea Jiului, condusi de liderul lor sindical de la acea vreme, Miron Cozma, au pornit hotarati catre Bucuresti. Unii vorbesc despre aceasta ultima mineriada ca fiind o ultima incercare disperata a ortacilor de a trai mai bine.

Altii, printre care si Miron Cozma, sustin ca, de fapt, s-a pregatit o noua lovitura de stat, coordonata de actualul presedinte Traian Basescu (la acea vreme ministru al Transporturilor – n.r.) si de fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.

Miron Cozma a vorbit pentru „Cronica Vaii Jiului” despre procesele sale, anii lungi de detentie in care era sa fie asasinat de mai multe ori, dar si de planurile sale de viitor. Totusi, „Luceafarul huilei” ne-a marturisit ca o parte din inima sa va ramane vesnic in Valea Jiului, alaturi de ortaci.

„Din punctul meu de vedere, chiar daca aparent e subiectiv, mi-a dat curajul de a merge mai departe o anumita recunoastere morala ca eu am fost inchis abuziv. In anul 2006, a venit la mine liderul de sindicat al elvetienilor, care mi-a inaintat o carta in care scria ca toate sindicatele de pe pamant sunt alaturi de mine si ca eu am fost judecat si inchis abuziv. Asta mi-a mai dat

putere, mi-a aratat ca nu am fost eu nebun. Aceasta recunoastere morala ca am fost condamnat abuziv este cea mai importanta decizie pe care si-ar dori-o un om”, a declarat Miron Cozma.

„Au cautat pana si in chilotii primei mele neveste”

Fostul lider al minerilor mai spune ca actuala viata a liderilor de sindicat atat din Valea Jiului, cat si din alte regiuni ale tarii, il lasa fara cuvinte.

„Eu mi-am pastrat atat demnitatea, cat si principiile. Raman stupefiat sa constat ca marii lideri de sindicat, atat din Valea Jiului, cat si din alte parti, au averi mari, masini scumpe, cabane peste cabane si nimeni nu le face nimic. Pe mine m-au arestat in 10 ianuarie 1997 si mi-au dat drumul peste un an si jumatate, timp in care au cautat in toate actele sa vada daca am furat. Au cautat pana si in chilotii primei mele neveste, numai sa-mi gaseasca ceva si nu au gasit. Eu am trait toata viata mea numai cu salariul, nu am furat. Si s-a vazut asta… cei care au venit dupa mine au furat, cum e Savu, care a si fost condamnat. Uita-te la Condescu, pe care eu l-am facut lider sindical, ca acum e nabab. Uita-te la Serafinceanu cati bani are, iar eu i-am cumparat blugi la vremea aceea. Pe Alin Simota l-am crescut ca pe copilul meu, iar facea afaceri dubioase in numele meu, in timp ce eu eram in puscarie”, sustine fostul lider sindical.

Basescu isi asuma mineriadele, „la una mica”

Miron Cozma a mai vorbit si despre tentativele de asasinat asupra lui, din cauza ca si in inchisoare si-a facut sindicat.

„Nu as dori nimanui sa treaca prin ce am trecut eu cat am fost la puscarie. M-au inchis la carcera si din doua in doua zile veneau si-mi spuneau ca au ordin sa ma termine. Ciontu a fost omorat medical, in spital. Dar mie nu aveau cum sa-mi faca injectii sau

sa-mi dea pastile. Alta data au vrut sa faca in asa fel incat sa imi explodeze un televizor in fata. Dar si la puscarie am fost ales seful detinutilor pe toata tara. Mi-au cerut sa renunt la asta, amenintandu-ma, iar eu le-am spus ca ma pot arunca si in jungla. In trei luni le invat limba si imi fac si sindicat acolo”, spune Cozma razand, precizand ca „reforma in puscarii tot eu am facut-o, nu Monica Macovei”.

Mai mult, fostul lider al minerilor vorbeste despre o inregistrare audio in care Traian Basescu ar sustine ca el este unul dintre vinovatii pentru mineriada din 1999: „Lois are o inregistrare cu Basescu la Cheile Butii, la o betie, cand Basescu a spus ca nu Miron Cozma si minerii au fost cei care au comandat mineriada, ci el si Constantinescu, ca sa demonstreze Fondului Monetar International si Bancii Mondiale ca daca nu primeau bani in 99, aduceau minerii peste ei”.

Privatizarea minelor, o comoara pentru baietii destepti

De asemenea, Cozma mai sustine ca inchiderea minelor este doar o modalitate de a da subunitatile miniere viabile unor investitori la preturi de nimic. „Este clar ca exista un program de privatizare a minelor, care are in vedere in primul rand exterminarea sociala, prin datul oamenilor afara. In primul rand se dau oameni afara si dupa aceea se „inchid” minele. Eu am vazut mine inchise in Anglia si Germania, dar la noi nu este nicio mina inchisa. Dalja, de exemplu, are huila pentru 236 de ani de acum incolo. De ce au declarat-o inchisa? Ca sa fie vandute bogatiile naturale pe costuri minime. Cartile pentru inchiderea minelor din Valea Jiului sunt facute de ani de zile”, spune Miron Cozma.

Intrebat daca ar vrea sa se stabileasca din nou in Valea Jiului, Miron Cozma spune ca aici nu mai are nimic.

„E greu de spus daca m-as stabili in Valea Jiului. Nu mai am nimic acolo. Nu am nici un metru de pamant, nici casa, numai pe fratii mei si mormantul parintilor, atat. Eu sunt casatorit cu distinsa mea sotie, Marinela Nitu Cozma, care are un apartament in Bucuresti. Anul acesta mi se ridica restrictia de a intra in Bucuresti si voi sta la ea. Pana atunci insa sunt un haiduc. Am fost la mare, la consulul onorific al Libanului, iar acum sunt la o prietena, intr-o pensiune din Timisoara. Dar sa stiti ca oamenii din Valea Jiului vor avea mereu consideratia mea si o parte din inima mea va fi totdeauna acolo, pentru ei”, a incheiat Miron Cozma.

Anamaria NEDELCOFF