Dupa mai bine de trei ani de cand familiile a 13 mineri si salvatori au fost indoliate, nu exista nici un vinovat pentru tragedia de la Mina Petrila, din noiembrie 2008. Procesul se afla pe rolul Curtii de Apel Craiova, dupa ce sentinta pronuntata de Tribunalul Gorj a fost atacata.

Curtea de Apel Craiova a pronuntat o noua amanare in dosarul „Petrila 2008”, in care sunt judecati fostii sefi ai exploatarii miniere, gasiti responsabili de procurori pentru tragicul accident de munca. Dosarul a  ajuns pe rolul acestei instante de judecata la data de 24 octombrie 2011, dar pana acum magistratii nu au reusit sa judece apelul.

La ultimul termen s-a pronuntat o noua amanare, a patra, pentru data de 27 aprilie, iar pana atunci judecatorul de caz a solicitat avocatului Nicolae Breaz sa depuna „imputernicirile ce dovedesc incheierea de contracte de asistenta juruduca cu partile civile”. Curtea de Apel Craiova judeca recursul declarat de inculpati la sentinta pronuntata de Tribunalul Gorj. Potrivi acestei sentinte, fostul director al EM Petrila, Aurelian Necula, a fost condamnat la sapte ani si sase luni de inchisoare, Gheorghe Rosu, fost inginer-sef cu securitatea si sanatatea in munca, a fost condamnat la sase ani si sase luni de inchisoare, iar Dan Ungur, fost sef al sectorului aeraj si sef al statiei de salvare miniera, la sase ani si sase luni de inchisoare.

Cei trei au fost invinovatiti de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si de infractiuni privind nerespectarea masurilor de protectie a muncii in cazul accidentului colectiv de munca in care si-au pierdut viata 13 mineri si salvatori.

Carmen Cosman