Musai sa stiti ca e greu sa impaci si capra si varza. Asa ca nu va mai explic. Ei bine, in luna mai o sa fie, din nou, campanie electorala. Campania agricola de insamantari am sarit-o. Ce ne trebuie noua agricultura? Ne da UE de mancare. Dar campanie electorala trebuie. Si, daca insamantari n-am facut, a inceput in draci…. inseminarea. Cel mai recent exemplu de insamantare artificiala, chiar monta, s-a produs la Vulcan. Un om pe care-l respectam, dl. Gheorghe Ile si viceprimarita sa Angela au virat-o, ca la Ploiesti, Spre PSD. Asa ceva numai la noi se poate intampla. In Uniunea Europeana pare de neimaginat. Dar capra romaneasca – asa raioasa  cum e, ca-n povestea lui Creanga – se va impaca sigur cu varza de Bruxelles, daca nu ales-bules!

Asa ca, vrem nu vrem, ne place sau nu ne place, trebuie sa ne alegem reprezentantii care sa ne dea ei noua, lapte, branza, unt si oua, malaies in calcaies, drob de sare in spinare! si varza pentru capra. Care capra?  Cum, care capra? Nu conteaza daca-i tap, lapte sa dea!

Asa ca, lasati deoparte rasadurile si calare pe alegeri, Trebuie sa alegem, pe urma, vedem ce culegem. In Valea Jiului, a inceput vria. In afara de Ile de la “Cotul Dorului”, si dinspre Petrila se aud zvonuri ca Ilie Paducel ar cam da-o la intors. Mari oameni, mari caractere!

Fara sa fac nicio speculatie, ca unul care a mai “halit” cinci campanii electorale si are mai mult nas decat toate sondajele de opinie sunt in stare sa pun pariu pe productia de bere pe o zi, la “Timisoreana” ca vom avea aceiasi primari.

Spre exemplu, la Petrosani, alegerea primarului mi se pare o simpla formalitate. Indiferent de prezenta la vot, Tiberiu Iacob Ridzi, actualul si viitorul primar, va inregistra un scor zdrobitor. Este greu de crezut ca mai poate fi scos din joben vreun “ iepuras”  de urmarire care sa capete macar 10-15 procente. Este greu, e tarziu, e imposibil…

La Petrila o sa fie scor strans, dar Ilie Paducel o s-o descalceasca si de data asta, chiar daca va candida impotriva celui caruia i-a tinut, la nunta, lumanarea la spate…

La Aninoasa, Ilie Botgros, daca tot n-a iesit la pensie de la mina, se pare ca e predestinat sa se pensioneze de la Primarie.

Despre Vulcan, manevra e clara, desi Ile trebuie sa-si fereasca mult privirea cand se adreseaza oamenilor.

Resmerita ramane pe val, desi prin Lupeni se simte o adiere cu miros de… branduse. Si la Uricani, absolventul de jurnalistica Buhaescu ( salut, colega!) e pe cai mari si cred ca Sanda, baiat cu obraz subtire va fi invins in direct, indirect si in reluare…

No, puneti pariu cu mine? Macar pe o bere. si doi mici de la Pavelonescu!

P.S. Un sfat pentru Ghita Ile. Fa repede un stoc de Strepsils sa le dai pesedistilor fiindca au facut toti “rosu-n gat!”

Mircea BUJORESCU