Parodiind (grosso modo) titlul unui celebru film romanesc, de la Invalmaseala din decembrie 1989 s-au implinit 22 de ani, 3 luni si 14 zile de cand romanii s-au scuturat de comunism si dictatura ceausista. Cel putin asa scrie prin manualele de istorie… Intrebarea este insa urmatoarea: ce s-a schimbat in bine in anii scursi de la venirea la putere a comunistilor din randurile 2 si 3 si pana in prezent? Raspuns: NIMIC!

PCR – reloaded

In noiembrie 1989, cu exact o luna inainte de debutul Razmeritei din Decembrie, se desfasurau lucrarile ultimului congres al Partidului Comunist Roman. Cu respectiva ocazie toti participantii la Congresul al XIV-lea

si-au manifestat adeziunea vis-a-vis de valorile perene ale societatii socialiste multilateral dezvoltate, sustinand toti K1 inaintarea Romaniei spre cele mai inalte culmi ale socialismului si, eventual, comunismului. Imediat dupa aceea a venit Revolutia iar PCR a fost scos in afara legii. Dupa 21 de ani, in 2010, PCR a fost reinfiintat prin transformarea Partidului Alianta Socialista in Partidul Comunist Roman. Deci, nimic nou sub soare, am ajuns exact de unde am plecat! Interesant, insa, este ca despre noul PCR nu s-a mai auzit nimic in ultimul an… Poate ca va reaparea pe firmament, sub Aurora Boreala, in acest an ca, doar, se apropie “localele”…

Ceausescu a reaparut si el

La 21 de ani de la asasinarea lui, pana si Nicolae Ceausescu a reaparut la lumina, fiind deshumat (in 2010)

pentru a fi stabilita identitatea celui ingropat in decembrie 1989 in Cimitirul Ghencea Militar. Pana la urma s-a dovedit ca cei doi inhumati in respectivul loc de veci erau chiar Elena si Nicolae. Deci, suntem in formatiune completa, la fel ca acum 22 de ani, 3 luni si 12 zile!

Liderii politici, aceiasi

In zilele in care la Bucuresti se derulau lucrarile Congresului al XIV-lea, la Bacau aveau loc lucrarile celei de-a

V-a Reuniuni a Prieteniei Tineretului din RSR si URSS. Printre participanti, nume importante ale politicii actuale romanesti, unul dintre acestia fiind nimeni altul decat tanarul doctor in stiinte juridice (pe atunci) Adrian Nastase. Cu respectiva ocazie acesta chiar preciza ca perestroika lui Gorbaciov distruge baza socialismului. Dupa 22 de ani, 3 luni si 12 zile, dupa ce a ajuns chiar si prim-ministru, Nastase se afla si in continuare pe baricadele politice romanesti (chiar daca a trecut prin cateva zeci de procese innobilate cu cateva condamnari nedefinitive). si nu numai el… Deci, unii sunt ce-au fost, ba chiar mai mult decat atat, asa ca schimbari = 0.

Prostii au ramas tot prosti

Populatia tarii, folosita ca masa de manevra in 1989, a ramas la fel de manevrata si dupa 22 de ani 3 luni si 12 zile. Ce-i drept, numai numarul manuitorilor de papusi s-a marit, intre timp. De la doar cativa, in 1989, in prezent, acestia sunt mult mai numerosi, printre ei, la loc de cinste, aflandu-se si liderii de sindicate. Bineinteles, alaturi de liderii prea multelor formatiuni politice, in care s-a faramitat fostul PCR. In acest timp populatia Tarii a revenit la celebrele cozi, siruri sau insiruiri.

Daca in urma cu 21 de ani, 3 luni si 12 zile se statea la cozi interminabile pentru alimente situatia a redevenit actuala si in 2012. Acum, pensionarii, somerii sau beneficiarii de ajutoare sociale se incoloneaza din nou pentru a primi tot alimente, daruri oferit de catre Uniunea Europeana sau autoritatile locale. In acest timp magazinele gem de alimente (pline de e-uri) dar nu mai exista banii necesari procurarii acestora. „Inainte” erau bani dar nu era hrana. Alte cozi le formeaza beneficiarii ajutoarelor oferite pentru incalzirea locuintelor. „Inainte” erau bani dar nu era caldura. In acelasi timp au aparut somerii, VMG-istii, disponibilizatii, cautatorii prin gunoaie, cersetorii, vedetele porno dar au disparut medicamentele, padurile, minele si colosii industriali. Tinerii stau la coada si ei pentru a pleca din tara, populatia scazand in 22 de ani, 3 luni si 12 zile cu vreo 4 milioane de oameni. Cultura s-a transformat in subcultura. Institutiile scolare scot pe banda rulanta mutanti buni doar pentru munci necalificate. Sportul s-a dus si el naibii, romanii find recunoscuti acum in lume doar gratie unui anumit segment de populatie, care intinde mana pentru a cersi cativa eurocenti.

Povesti nemuricesti

La momentul in care romanii celebreaza cei 22 de ani, 3 luni si 12 zile, pierduti si trecuti de la Bulibaseala din decembrie 1989 nu trebuie uitat nici „profetul” stalinisto – comunisto – capitalist Silviu Brucan.

Cu 2 decenii si ceva in urma acesta spunea ca romanii ii vor ajunge (ca nivel de trai) pe cei din vestul Europei pana, cel mai tarziu, in 2010. Iata ca nici el nu a avut dreptate! Dupa 22 de ani, 3 luni si 12 zile de „libertate”, stam mai prost decat in 1989 si la vreo 100 de ani distanta – dezvoltare de „colegii” vestici din Uniunea Europeana.

Singurul castig

Totusi, cei 22 de ani, 3 luni si 12 zile scursi de la Lovilutie au adus si un oarecare castig, respectiv o asa-zisa „Libertate a Presei”. Daca nu ar fi venit „Inghesuiala din Decembrie” aceste randuri nu ar mai fi aparut niciodata. Deci, tot am castigat ceva si anume dreptul de a scrie, fara a fi bagati in seama de cineva… Bine-i si asa rau!

Mircea Nistor