Pericol major pentru turistii care aleg traseele din Retezatul Mic. Sute de oi moarte in urma cu cateva zile au atras ursii ca un magnet, iar lesurile lor sunt chiar in apropierea potecilor turistice. Abia vineri Prefectura Hunedoara a trimis in zona echipe formate din salvamontisti si jandarmi montani pentru a vedea daca se impune inchiderea acestor trasee turistice.
Nu mai putin de 420 de oi zac moarte la nici 300 de metri de poteca turistica Custura –Plaiul Mic –Albele –Iorgovanu si de cel putin o saptamana din lesurile lor se infrupta 12 ursi. Ciobanii din zona spun ca oile au fost atacate de un urs, s-au speriat si efectiv s-au calcat in picioare incercand sa scape si asa s-a produs dezastrul. Arasi de mirosul de sange, ursii au dat imediat atacul, dar desi informatia a fost transmisa imediat factorilor responsabili, abia vineri in zona au fost trimise echipe mixte formate din salvamontisti si jandarmi montani. “Astazi, jandarmii si salvamontistii au fost trimisi in zona pentru a vedea daca se impune inchiderea potecii. Nu ne putem, insa baga pentru a vedea exact cum sta situatia. Jnepenii sunt foarte mari si, mai mult, nici cu pusca in mana nu are nimeni curaj sa intre printre ursi. Pana la aceasta ora nu am inchis traseul turistic”, a declarat vineri dupa-amiaza salvamontistul Sorin Sanda, aflat la locul incidentului.
De asemenea, in zona Plesa – Piule sunt alte 214 oi moarte, care au fost lovite de un traznet. Si ciobanul a fost atins, dar, din ferciire, a scapat cu viata. Lesurile animalelor se afla, insa, chiar pe poteca turistica, iar turistii care aleg acest traseu ce merge din DN66A pe Varful Dragsan din Retezatul Mic ar putea in orice moment sa dea nas in nas cu ursii, care sunt in numar mare in aceasta zona. Ca si in primul caz, nici aici nu a intervenit nimeni, niciun oficial mai precis, pana vineri, traseul fiind in continuare deschis.
Prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune ca doar joi seara a fost informat despre situatia din Retezat si de aceea echipele au plecat numai vineri dimineata la fata locului. „Vom lua un plan de masuri dupa ce vedem la fata locului care este situatia. Vom avea patrule si panorui de avertizare prin care vom avertiza turistii despre prezenta ursilor in zona. Oricum, diferenta este ca acum sunt mai multi ursi la un loc, pentru ca oricum in Retezat sunt ursi”, a precizat Sorin Vasilescu. De precizat ca in ariile protejate, cum este Parcul National retezat, vanatoarea ursilor este interzisa.

Carmen Cosman – Preda
oi.sfasiateoi.sfasiate2oi-moarte1