Surse de incredere din interiorul Termocentralei Mintia au vorbit pentru ”Cronica Vaii Jiului” despre toate neregulile din interior. Acestea vorbesc despre pierderi enorme, de aproape 1.700 de miliarde de lei vechi si despre actualul management, care nu este unul dintre cel mai bun. Aceleasi surse explica si cum o termocentrala monitorizata de Fondul Monetar International produce energie la un pret mai mare decat cel de vanzare.

Randament de Romania

”Pretul de productie al Termocentralei Mintia este chiar mai mare de 300 lei\Mw. El tine foarte mult de management, dar si de performantele grupurilor energetice, care la aceasta ora sunt foarte coborate. Grupurile dau randamente de 28-33%, pe cand in Uniunea Europeana se lucreaza cu randamente de 42% si mai nou de peste 50%. Acest randament depinde de asemenea de calitatea si pretul carbunelui, grupurile fiind proiectate pentru un

carbune energetic de 4.200 kcal\kg, iar cel livrat acum are in jur de 3.300 kcal\kg si mai are 50% piatra”, declara sursa apropiata directorului

termocentralei, Tiberiu Borca.

Mai mult, milioane de euro pe an costa intretinerea morilor, in numar de patru de pe fiecare grup, milioane la care se adauga si transportul pietrei, care costa si el aproximativ doua milioane de euro pe an. ”Economia ar fi fost de doua milioane de euro daca separam piatra si nu mai ajunge la Deva. Nimeni in aceasta tara nu cumpara energia produsa cu asemenea costuri pe pietele de energie care functioneaza astazi. Ca urmare, Guvernul, prin ANRE, reglementeaza niste preturi pentru care care produc scump si prost, dar nu orice preturi. Ele au un fundament stiintific, anul trecut pretul reglementat a fost de 235 lei\Mw”, spune specialistul de la Mintia.

Pierderi de peste 1.700 de miliarde de lei vechi

Cu alte cuvinte, Mintia ar trebui sa-si reduca din costuri pana la pragul de rentabilitate, adica macar pana la concurenta cu 235 lei\Mw. ”Statul stie insa si nu ia nici o masura pentru simplul motiv ca o mana o spala pe alta. Sunt afaceri, piese de schimb la suprapret, certificate de noxe vandute sub pretul lor real si multe asemenea.

In prezent, Mintia are pierderi de peste 1.700 de miliarde de lei vechi, dar mai supravietuieste fiindca mai are certificate pe care le vinde. In plus, are o linie de credit de 1.500 de miliarde de lei vechi la BCR consumata integral. Pe an, un prostanac ar putea genera o pierdere de peste 500 de miliarde de lei vechi”, precizeaza sursa noastra.

Aceeasi sursa mai confirma si spusele deputatului national liberal Bogdan Timpau, care trage semnale de alarma cu privire la posibilitatea inchiderii termocentralei de la Deva din cauza ca nu si-a respectat normele de mediu impuse de UE: ”Conform angajamentelor de mediu, cap.22 Aderare, Mintia mai poate functiona in acest an cu grupurile 2,3,4,5,6, fiecare cu problemele lui. Grupul 2 mai are circa 2.500 ore de functionare.

In anul 2013, Mintia trebuie sa opreasca grupurile 2,3 si 4 pentru lipsa desulfurarii, deci va mai produce doar cu Grupurile 5 si 6. Incepand cu ianuarie 2014, se opreste complet, pentru ca nici tehnic si nici fizic nu se mai pot executa lucrarile de desulfurare, care dureaza minim doi ani si nici nu au sursa de finantare. Ar fi putut sa faca proiectele si sa le depuna pe Ministerul Economiei si pe cel al mediului, dar nu au facut-o si nu cred ca Guvernul le va mai da vreodata vreun ban. Mai mult, cu exceptia Grupului nr. 3 retehnologizat de cativa ani, toate celelalte sunt din anii 70, 72. Oricum, Borca e departe de tot si de toate, iar de vina e statul care se complace si caruia ii convine sistemul. Numai asa pot fura toti, altfel nu se poate”.

Tiberiu Borca nu a dorit sa comenteze toate aceste acuzatii, precizand de fiecare data cand am incercat sa-l contestam ca e in delegatii sau sedinte importante.

Anamaria NEDELCOFF