Campusul Universitatii Petrosani este o zona superba, ideala pentru plimbari si relaxare in aer liber. Pacat, insa!  Tot acest ambient exceptional este stricat de prezenta cainilor care vagabondeaza nestingheriti pe unde vor si, mai rau, protejati de angajatii institutiei.

Patrupedele, de dimensiuni de-a dreptul impresionante, se plimba printre studenti, angajati si toti cei care au treaba, in special in zona Rectoratului. Nu de putine ori, studentii, precum si alti oameni, au afirmat ca se simt terorizati de dulaii carora nu le trebuie mult sa devina agresivi. De multe ori haitele de caini s-au luat la bataie pe teritoriu, iar atunci, cine nimereste in mijlocul lor, fie ajunge sfasiat de animale, fie face un atac de panica sau, mai rau. Astfel, la acest moment, a merge pur si simplu prin campus, a devenit un lucru care iti poate pune viata in pericol. “Pur si simplu nu mai stiu cum sa vin dimineata la Universitate. In fiecare zi sunt doi dulai, iar acum trei, pentru ca a mai aparat inca unul, care sunt de-a dreptul infricosatori. Nu-mi pasa daca ingrijitorii lor spun ca nu musca, mie imi este pur si simplu teama sa trec pe langa ei. Nu este normal sa se intample asta, intr-o zona aproape centrala a unui oras european. Oare, reprezentantii Universitatii vor sa se creeze un precedent pentru a lua masuri?”, ne-a declarat o tanara.

“Mi s-a intamplat de cateva ori sa o iau la fuga pe scari de frica animalelor. Nu ma pot abtine sa nu-mi fie teama. M-am intors in zona Bibliotecii si am chemat un taxi pentru a ma duce la cursuri, in corpul D”, ne-a mai declarat o studenta.

Contactati, reprezentantii institutiei de invatamant au afirmat ca sunt constienti de situatie si spun ca o vor rezolva, dar promisiuni au mai exista si in trecut. Cainii au fost luati de hingheri, iar dupa cateva zile au reaparut. “Un lucru este cert, cainii nu au ce cauta in campus. Este punctul meu de vedere si il sustin pana in panzele albe. Cine vrea caine, sa si-l tina in lant. Voi face o solicitare scrisa catre primarie si impreuna cu angajatii din subordinea mea, vom face o actiune in acest sens” ne-a declarat Marius Cucaila, seful Patrimoniului Academic.

Dulaii de care se tem studentii acum, sunt ingrijiti de unul din responsabilii Clubului de Rugby ªtiinta Petrosani. Acesta, Emil Drumea, spune ca animalele sunt blande si ca nu constituie un pericol pentru nimeni, ci doar apara baza sportiva, de unde s-au furat gardurile.  Dar, iubitorul de animale cel mai inversunat care, insa nu se gandeste si la siguranta oamenilor, este fostul rector al Universitatii, Nicolae Dima.

El se “ingrijeste” de o haita de vreo 11 dulai cat toate zilele. Spunem ingrijeste in ghilimele, pentru ca patrupedele vagabondeaza prin campus toata ziua. Ne punem atunci intrebarea logica: Daca rectorul Dima ii iubeste atat de mult pe acesti caini, de ce nu-i tine in casa, in curte sau legati?! A iubi un animal nu inseamna doar a-i da de mancare, ci trebuie sa veghezi la integritatea lui, cat si mai ales la siguranta celor din jur cu care intra in contact. De fiecare data cand hingherii au fost solicitati, ei au venit, i-au ridicat, insa dupa o zi, doua, ingrijitorul sau diversi angajati ai universitatii, au venit si i-au recuperat de la adapostul de animale. Asa ca, orice s-ar face, concluzia este ca la Petrosani, campusul Universitatii este un loc periculos.

Luiza Andronache