Conform deciziei primita de Compania Nationala a Huilei, deconturile la energia electrica se refera doar la anul 2012. Daca se va hotari, in urma negocierilor, decontarea energiei si pe anul 2011, se vor cauta solutii pentru ca toti pensionarii minieri sa-si primeasca drepturile.

O data cu campania de actualizare a bazei de date cu pensionarii minieri, care urmeaza sa primesca gratuitati, s-au creat situatii care agita spiritele din cauza lipsei de informare si uneori a necorelarii celor care se ocupa de acesta campanie, din cadrul CNH.

La dosarele cu care pensionarii trebuie sa se prezinte la unitatile unde au lucrat li s-a spus ca trebuie sa existe si copiile facturilor la energia electrica de anul trecut, 2011. Un exemplu concret este mina Petrila, care a cerut aceste copii, desi decizia venita la CNH, de decontare a energiei, se refera doar la anul 2012.

Pentru 2011 se poarta discutii cu ministerele de resort si s-ar putea ca aceste deconturi sa fie respinse pentru ca ajutorul de stat a fost aprobat cu intarziere de un an de catre Comisia Europeana.

Dar daca oamenilor asa li s-a spus, ca sunt necesare aceste facturi, si cum nu le-au pastrat ca sa nu-si incarce casele cu maculatura, au purces la ENEL Petrosani pentru a solicita copiile in cauza. Doar ca la usa i-a intampinat un afis pe care scria ca nu se elibereaza copii ale facturilor pentru pensionarii minieri. Este de inteles, pe de-o parte, pentru ca ENEL ar fi avut activitatea compartimentului cu pricina paralizata, in cauza fiind vorba de vreo 14.000 de pensionari. Pe de alta parte, clientul poate solicita ENEL-ului copii ale facturilor la nevoie si sa li si primeasca.

Prin urmare, daca se va stabili si decontul energiei electrice pe anul 2011, se vor gasi solutii pentru obtinerea tabelelor de la ENEL, cu oamenii si facturile in cauza pentru ca pensionarii proveniti din minerit sa-si incaseze drepturile.

Ileana Firtulescu