Pompierii din judetul Hunedoara sunt in alerta, dupa ce alte 121 de incendii de vegetatie uscata s-au produs in ultimele zile. Acestea se adauga celor cateva sute la care au intervenit, de la inceputul lunii.

In ultimele 3 zile, pompierii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Iancu de Hunedoara” al judetului Hunedoara au fost solicitati la 121 de arderi necontrolate de vegetatie uscata. Incendiile s-au manifestat pe 869 hectare de teren, dintre care 331 hectare reprezinta litiera de padure. Cea mai mare suprafata, de litiera de padure, afectata de arderi, in acest week-end, se afla in localitatea Dumbrava de Jos. „Pentru lichidarea incendiului, care s-a propagat la 60 de hectare de litiera, au intervenit 13 subofiteri de la Statia Brad. In total, de la inceputul acestei luni, pompierii au intervenit pentru lichidarea a 667 arderi de vegetatie uscata, care s-au propagat pe aproximativ 4.196 hectare, dintre care 1018 hectare sunt litiera de padure”, spune Viorel Demean, inspector sef ISU Hunedoara.

In plus, alti doi fermieri, din Cozia si Aurel Vlaicu au fost prinsi in flagrant, in timp ce utilizau flacara deschisa pentru igienizarea terenurilor si  au fost sanctionati contraventional, de pompierii hunedoreni, cu amenzi in valoare de 1.000 de lei fiecare.

Aceste sanctiuni se adauga altor 15 aplicate, in ultimele zile, de pompierii hunedoreni. Valoarea totala a amenzilor, aplicate pana acum, este de

17.000 lei.

„In ciuda amenzilor, ce le pot primi, fermierii continua sa utilizeze flacara deschisa pentru igienizarea terenurilor agricole. Reamintim, ca pentru descurajarea fenomenului de folosire a focului deschis, in scopul igienizarii terenurilor, pe teritoriul judetului Hunedoara se organizeaza patrule mixte formate din pompieri, reprezentanti ai ocoalelor silvice si ai primariilor, care vor aplica sanctiuni cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei fermierilor care utilizeaza acest procedeu”, au mai spus reprezentantii ISU Hunedoara.

Diana Mitrache