A venit primavara si de mai bine de o saptamana ne-am schimbat si garderoba. Trecerea de la hainele groase de iarna la cele mai subtiri de primavara impune ca in fiecare an, cei mai multi dintre noi sa facem o rearanjare a dulapului si mai ales o reinoire pe ici pe acolo, dupa cum ne permite buzunarul.  Cei mai multi oameni din Valea Jiului, insa, nu-si permit sa faca asta pe bani multi, ci au noroc cu magazinele de haine second-hand, care in ultimii ani au rasarit aproape pe fiecare strada, ca ciupercile dupa ploaie.

Astfel, chiar pe bulevardele principale, este imposibil sa nu dai de cel putin doua magazine de acest fel, in care mai mereu sunt clienti. In unele zile, in fata acestora sunt chiar cozi, mai ales cand se primeste marfa noua sau invers, cand este lichidare de stoc, iar totul se vinde cu 1, 2 sau 3 lei, cel mult. “ Am avut marfa noua la inceputul saptamanii, iar in primele doua zile totul s-a vandut la pret intreg. Dupa aceea am inceput treptat reducerile. Mai intai cu 50 %, iar dupa alte doua zile am dat totul la 3 lei bucata” , a spus vanzatoarea unui magazin de profil.

In ultimii ani, oamenii cumpara tot mai mult produse la mana a doua si nu doar haine. La aceste magazine se pot gasi si alte lucruri pentru casa, cum ar fi covoare, perdele, draperii, etc. Cand vine vorba de haine, insa, surprinzator sau nu, dar tinerii sunt cei care vin cel mai des aici, mai ales ca deja stiu zilele cand se primeste marfa. “Imi cumpar multe haine de aici, pentru ca sunt mai de calitate decat daca le-as lua dintr-un magazin cu haine noi. Preturile la inceput, recunosc, sunt mai mari, adica pe o pereche de jeansi dai si 30 de lei, dar merita”, a declarat o clienta.

Insa, zilnic, pragul acestor magazine este calcat de oameni de toate varstele, care cauta macar un chilipir pentru casa. De cele mai multe ori au noroc., “ Am venit sa-mi cumpar niste perdele si am gasit unele chiar frumoase. Imi place ca sunt din material rezistent si sunt ieftine fata de ce gasesc in magazinele cu perdele noi. Am asteptat reducerile pentru ca banii sunt tot mai putini, iar cheltuielile tot mai multe”, ne-a declarat o alta clienta.

Magazinele second hand au inceput sa apara in Valea Jiului la mijlocul anilor 90. Mai timid la inceput, aceasta afacere, dupa nici zece ani a inflorit, astfel ca acum nu doar ca este profitabila, dar magazinele de acest fel sunt cele mai vizitate de clienti in ultimi ani.

Luiza Andronache