Astazi, cardiacii risca infarctul, iar depresivii au tendinte de suicid in urmatoarele doua saptamani. Trecerea la ora de vara a bulversat si ceasul bilologic al unora, schimbare care se suprapune peste astenia de primavara cand organismul este destul de afectat dupa o iarna grea. Specialistii spun ca o parte buna a populatiei resimt acut aceasta trecere.

Conform studiilor, schimbarea orei creste riscul de infarct miocardic. Acest risc a crescut cu 5-10 la suta in urmatoarerle trei zile dupa trecerea la ora de vara si timp de o zi dupa trecerea la ora de iarna. Explicatia este efectul deprivarii de somn asupra sanatatii cardivasculare, iar riscul de infarct este mai mare astazi, luni, durata somnului fiind mai mica.

Majoritatea persoanelor se adapteaza usor la modificarea orei, insa nu toti au un ceas biologic rapid adaptabil.

Alaturi de cardiaci si cei ce sufera de depresie sunt vulnerabili de a li se agrava boala in primele zile dupa schimbarea orei. Studiile au aratat cresterea gradului de suicid in primele saptamani dupa trecerea la ora de vara. Alte efecte negative ale acestei schimbari sunt scaderea puterii de munca, tulburari de concetrare, memorie si somn.

„Dincolo de faptul ca persoanele care obisnuiesc sa adoarma la ore tirzii se vor trezi extrem de obosite in aceasta perioada, devenim mai irascibili, mai nervosi si apare si astenia de primavara. Persoanele care au un stil de viata echilibrat pot trece destul de usor peste aceasta modificare a fusului orar, comparativ cu persoanele care sunt adepte ale unui stil sedentar si dezechilibrat din punct de vedere alimentar, acestea fiind si predispuse la depresii.

Din cauza simptomelor de oboseala accentuata, anxietate, insomnie, cefalee, palpitatii, lipsa de interes pentru activitatile de zi cu zi, crestere sau scadere in greutate, lipsa concentrarii, astenia poate fi confundata cu afectiuni mai grave. Nu trebuie sa uitam ca primavara este anotimpul tranzitiei bioritmului, cind organismul isi accelereaza procesele de detoxifiere pentru a face fata unui nou ciclu biologic.

Este ideal sa consumam in aceasta perioada peste, in special pastrav sau ton, carne de miel si de iepure. Sint singurele surse de proteina animala recomandate in aceasta perioada. Pentru a pacali, intr-o oarecare masura, schimbarea orei, am recomandat sa adormim cu o ora mai devreme si sa ne trezim mai devreme. De asemenea, sunt eficiente si suplimentele pe baza de vitamine sau minerale, iar hidratarea are si ea un rol foarte important in reglarea bioritmului. Ceea ce trebuie sa tineti cont este faptul ca, de regula, organismul are nevoie de cincisprezece zile pentru a se acomoda cu trecerea de la orarul de iarna la cel de vara“ – a declarat medic psiholog Carmen Violeta Popa.

Toate aceste cauze au determinat tari din lume sa renunte la aceste aceste schimbari ale orei de iarna-vara, iar altele nici sa nu aplice acest program, principala cauza invocata fiind faptul ca mai mult se pierde decat se castiga economic si social, dar mai ales se bulverseaza populatia fara vreun motiv care sa merite.

Ileana Firtulescu