Singurul „cersetor” cu autorizatie din Petrosani, sau „liber profesionist” cum ii place sa-si spuna, este suparat nevoie mare pe indienii care au venit in Petrosani imediat cum vremea a inceput sa se incalzeasca.

Jan Drosu, un barbat din Petrila care canta, zi de zi, la acordeon pe strazile din Petrosani ca sa isi intretina familia, e suparat tare din cauza celor care ii fac  concurenta, adica pe amerindienii care s-au instalat in fata magazinului Jiul din Petrosani.  In timp ce Jan Drosu canta „la rece”, indienii, cum sunt numiti acestia  in sens generic, au statie, asa ca acopera melodiile trubadurului local. „Nu e corect asa. Sa cante si ei fara statie, daca pot, daca sunt in stare. Normal ca sunt suparat. Si apoi, la nunti, la botezuri, oamenii vor sa asculte melodii de-ale noastre, romanesti, nu astea din….salbaticie, ale indienilor”, spune barbatul, in varsta de 40 de ani. De fapt, omul se sperie ca ramane si fara putinii  banuti pe care ii strange zilnic in cutia de carton pusa pe trotuar, in care fiecare trecator pune cat poate sau cat il lasa inima.

In urma cu cativa ani, barbatul si-a scos autorizatie de liber profesionist pentru a putea canta pe strazi, ca nu cumva sa se creada ca cerseste. Ideea i-a venit dupa ce a afost luat la puricat de autoritati cand a aparut pe strazile din Petrosani cu acordeonul in brate, iar acum canta fara teama ca va fi amendat. Intr-o zi de munca obtine aproximativ 10 lei, bani cu care cumpara mancare copiilor.

Carmen Cosman