”Daca ne dau ei banii, sau ne scutesc de impozite vreun an, pentru a putea face imbunatatirile care le cer, poate reusim. Dar nu cred ca legea asta poate fi aplicata curand. Asta inseamna sa defiintezi taximetristii”- Gherghe I., taximetrist autorizat, statia Petrosani Nord.

In aceasta saptamana, urmeaza sa fie supusa dezbaterii Parlamentului noua lege a taximetriei, lege care a suscitat multe nemultumiri in randul firmelor de taxi, ce vor fi nevoite sa scoata multi bani pentru dotarea masinilor.

Fiecare taximetru urmeaza sa fie  dotat cu un buton de panica, buton care sa fie conectat direct la 112 si la dispeceratul firmei, si un geam securizat care sa desparta soferul de clienti, interiorul trebuie sa fie unul mult imbunatatit si foarte curat, care sa confere clientilor confort, iar soferii vor trebui sa fie imbracati corespunzator, fara tricouri, pantaloni scurti sau slapi. Daca vor deranja clientii intervenind in discutii, sau vor fuma in masina, acestia pot fi reclamati si pot fi sanctionati pana la scoaterea din circuit. Avizul psihologic va fi obligatoriu pentru taximetristi, potrivit proiectului legislativ care vizeaza cresterea sigurantei in activitatea de taximetrie.

Cum in Valea Jiului taximetristii functioneaza la limita subzistentei, aceasta lege ii va scoate din circuit pe multi taximetristi. Conform unora dintre acestia legea este buna, dar pentru a fi aplicata au nevoie de circa 5.000 de euro pentru a-si dota masina confirm acestei legi. ”Daca ne dau ei banii, sau ne scutesc de impozite vreun an pentru a putea face imbunatatirile pe care le cer, poate reusim. Dar nu cred ca legea asta poate fi aplicata curand. Asta inseamna sa defiintezi taximetristii. Si firmele mari de taxi vor da faliment, ca va dati seama cate masini au aia si cati bani le trebuie pentru a le dota cum spune legea. Cel putin 5.000 de euro de masina. Nu stiu ce sa zic, dar nu acum trebuie asta, cand noi, soferii, abia de ne scoatem painea. Cu respectul clientului au dreptate, ca unii nu sunt chiar cum trebuie” – a declarat Gheorghe I., taximetrist autorizat, care a fost sustinut in declaratii de colegii sai din statia de taxi din Petrosani Nord.

Taximetristii  se tem ca daca se aplica noua lege in vremurile astea grele cand oamenii sunt saraci, va disparea o activitate necesara populatiei si in loc sa devenim o tara civilizata, asa cum vor cei de la putere, vom deveni o tara bananiera, fara servicii de acest gen.

Ca urmare, Asociatia Profesionala a Transportatorilor in Regim de Taxi si Inchiriere (APTRTI) si Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) au anuntat ca vor protesta pe 27, 28 si 29 martie  impotriva acestui proiect de lege din domeniul taximetriei.

Ileana Firtulescu