Ce ajuta mai mult in cazul pacientilor cu depresii grave si tulburari de comportament, rugaciunea sau terapia? Psihologii spun ca fara Dumnezeu nu se poate face nimic, iar preotii spun ca terapia ajuta si nu prea.

Unde ne tratam, la preot sau la psiholog?

Zeci, sute de oameni ajung in ultima vreme in situatia in care au nevoie de ajutorul cuiva pentru a depasi anumite probleme sau stari de depresivitate.

Asa se face ca la usa psihologilor sau a psihiatrilor este coada in fiecare zi. Oamenii constientizeaza ca au o problema destul de tarziu, iar atunci vindecarea este o sarcina si mai dificila pentru terapeut.

“Primul pas ar trebui sa fie spre rezolvare, gasirea de solutii, nu lamentarea in problema. Noi gresim prin faptul ca ne constatam starea, dar constatarea starii nu inseamna decat adancirea problemei in care suntem, astfel ca trebuie sa facem pasul spre gasirea de solutii”, declara Silvana Capris, psiholog specialist.

Asta inseamna ca atunci cand avem o atitudine diferita fata de noi si  fata de ceilalti, deopotriva, ideal ar fi sa nu zabovim in starea de depresie, ci sa cautam consiliere.  Un bun terapeut este cel care provoaca intrebari si raspunsuri in mintea pacientului, facandu-l sa-si regaseasca echilibrul si pofta de viata.  Insa, in aceasta situatie apare o intrebare veche si totul mereu actuala. Credinta si rugaciunea pot suplini terapia? Oamenii isi

gasesc rezolvarea problemelor interioare doar mergand la biserica sau nu? Preotii au si ei o parere vizavi de acest lucru. “Spatiul psihologiei si al terapiei medicale ajuta, dar pana la urma lasa omul tot intr-o conditie trecatoare, de tragedie si de criza. Ceea ce ne poate ajuta cu adevarat este viata duhovniceasca, respectiv viata Duhului Sfant si lucrarea lui Dumnezeu in om. Asa ca, indiscutabil, rugaciunea si postul sunt cele care reaseaza si refac firea omeneasca”, ne spune cu convingere preotul Vasile Vlad, seful Catedrei de Morala de la Facultatea de Teologie din Arad.

Despre necesitatea de a merge la biserica si de a ne ruga si psihologii vorbesc, insa in cazul unor pacienti cu tulburari grave de comportament, din pacate, asta nu este de ajuns pentru vindecare. “Nimic nu se face fara Dumnezeu, absolut nimic.  Dar, asta este in functie de credinta pe care fiecare o are. Daca nu exista o cultura spirituala, o credinta in Dumnezeu, atunci asta nu ajuta. Sigur,  ajuta sa te rogi, iar psihoterapeutul face apel la anumite practici de acest gen si il incurajeaza pe cel pe care il consiliaza, insa doar daca se potriveste. Daca acesta este un ateu, nu merge oricat de tare ar vrea psihologul”, a mai afirmat psihologul Silvana Capris.

A stenie sau depresie?

In ultimele saptamani, tot mai multi oameni se plang de lipsa tonusului, de scaderea formei fizice, de o stare de rau care nu poate fi definita, iar asta se intampla chiar daca ne supunem unor examene medicale si obtinem rezultate perfect normale.

Auzim peste tot de astenie, acea stare de slabiciune generalizata cauzata de schimbarile de temperatura si de lumina in exces, pe care le aduce cu ea primavara. Ceea ce putini dintre noi stiu insa este ca, de multe ori, in locul asteniei se instaleaza depresia, o afectiune mult mai serioasa. Terapeutii din Valea Jiului vorbesc de faptul ca aceasta crestere a celor care au nevoie de ajutor pentru a depasi anumite stari, este una socanta. Tendintele de automutilare in multe dintre cazuri, insotesc simptomele care duc la diagnosticare. Din pacate, media de varsta la care pacientii cu tulburari grave de comportament ajung la psiholog, este din ce in ce mai scazuta.

Luiza Andronache