In fiecare an, in data de 22 martie, este celebrata Ziua Mondiala a Apei. Sarbatorirea acestei zile are drept scop “aducerea in atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor si de a pune in adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitatile celor ce au atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apa”.

Ziua Mondiala a Apei a fost marcata si in Valea Jiului, zona in care apele curgatoare dar si lacurile sunt inecate de mizerii si gunoaie.

Cel putin paraul Maleia, care traverseaza municipiul Petrosani, reprezinta o dovada despre cum nu ar trebui sa arate o apa curgatoare “europeana”.

“De vina suntem cu totii, pentru cum arata albia Maleii, dar, in special, cei care locuiesc in amonte.

Aia isi arunca in apa toate zoaiele si gunoaiele”, a spus un cetatean domiciliat in apropierea sediului INSEMEX. “Cand eram copil pescuiam in Maleia pastravi. Acuma pot sa mai pescuiesc doar PET-uri si izmene”, a declarat un altul.

“Nu-i vorba ca se arunca sticle de plastic, plase sau haine. Problema este ca multi isi spala masinile sau deverseaza in parau apa cu detergentii folositi la spalarea rufelor. Astea omoara tot ce inseamna fauna acvatica”, a precizat o femeie.

Decizia instituirii sarbatorii dedicate “Zilei Mondiale a Apei” a fost luata, in anul 1992, cu ocazia Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare. In Romania, aceasta zi este celebrata cu incepere din anul 1992.

Mircea Nistor