Atentie hunedoreni unde iesiti al picnic pentru ca legea a fost promulgata de Presedintele Traian Basescu si a intrat deja in vigoare. Nu la fel de rapide au fost autoritatile, care nu au apucat sa amenajeze spatiile special destinate.

Vremea calda de afara ii indemna pe oameni sa iasa deja la picnic, dar risca amenzi usturatoare daca fac gratare in alte locuri decat cele special amenajate. In judetul Hunedoara problema este ca autoritatile nu au avut timpul necesar, ori bani, sa amenajeze astfel de spatii, asa cum prevede legea promulgata inca de saptamana trecuta de seful statului. De exemplu, primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, spune ca nu au putut sa stabileasca locurile pentru picnic, pentru ca ele trebuie amenajate. Pe de alta parte, nu au bani pentru amenajarea lor, din cauza ca bugetul a fost aprobat fara aceasta noua cheltuiala, aparuta ulterior. In consecinta,  spune Hada, „conform ultimei legi date de guvernarea actuala, hunedorenii nu au unde sa iasa la picnic. Trebuie sa asteptam rectificarea bugetara, dar, tot conform legii, numai in iulie o putem face. Asa ca, acum avem o problema. Au dat legea, fara sa se asigure ca o putem respecta sau ca putem satisface nevoile cetatenilor”. Nici al Lupeni nu exista spatii special amenajate, iar aici oamenii trebuie sa se multumeasca cu ograda proprie, oricum cu frumusetile naturii. „Nu exista in momentul de fata ceva strict, in sensul legii, dar exista posibilitati de recreere.  In Lupeni este zona de la punctul de pornire a telescaunului sau strandul din Lupeni. Tinand cont si de specificul zonei, multi isi fac gratarele in curtea casei”, a  declarat Gabriel Lungu, city-manager al municipiului.

Iar la Petrosani, situatia este similara. Aici autoritatile cauta locatiile potrivite pentru aceste activitati.

Ce spune legea

De precizat ca Legea privind desfasurarea activitatii de picnic, promulgata de Traian Basescu, stabileste amenzi de pana la 5.000 de lei pentru iesirile la iarba verde in alte zone decat cele special amenajate. Legea a fost adoptata pe 21 februarie de Camera Deputatilor, principala prevedere fiind ca este interzisa organizarea picnicurilor in alte zone decat cele special amenajate dotate cu facilitati si utilitati.

Potrivit legii, vor fi special amenajate pentru picnic, pe domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, zone care vor fi dotate cu utilitati si facilitati pentru aceasta activitate si in care aprinderea focului este permisa. Aceste zone vor fi indicate in parcuri si in zonele limitrofe ale padurilor situate in intravilanul localitatilor. Persoanele care vor merge la picnic nu au voie sa spele obiectele folosite la aceasta activitate in apele din vecinatatea zonei speciale amenajate si trebuie sa pastreze linistea si sa nu deranjeze comunitatile locale, sa arunce deseurile doar in locurile special amenajate, sa aprinda focul doar in locurile special amenajate si sa-l supravegheze permanent. Nerespectarea prevederilor acestei legi se va pedepsi cu amenzi cuprinse intre 100 si 5.000 de lei. .

Carmen COSMAN