Incepe lupta in instanta pentru „Drumul lui Basescu”

Activistii de mediu au reusit sa urgenteze procedurile in instanta, dupa ce au atacat decizia de acordare a avizului de mediu pentru ultimul tronson din DN 66A, cunoscut sub numele de „drumul lui Basescu”.

Activistii ecologisti de la Agent Green i-au chemat in judecata pe reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si cei ai Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara pentru anularea acordului de mediu. Problema a parut la stabilirea termenului de judecata, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a stabilit prima infatisare pentru luna martie 2013. „Pana anul viitor puteau sa se intample multe. Drumul putea fi finalizat. Am facut o cerere de interventie, iar termenul a fost preschimbat pentru data de 13 aprilie”, a declarat Gabriel Paun, presedintele Agent Green. Reprezentantii acestei organizatii ecologiste  cer si anularea celorlalte acte si avize care au stat la baza emiterii acordului de constructie a DN 66A prin grupa muntilor Retezat – Godeanu.

„ANPM nu a dat curs plangerii noastre prealabile, iar domnul Borbely, ministrul Mediului, nu si-a tinut cuvantul atunci cand a promis publicului larg ca legislatia de mediu va fi respectata. Asadar, am epuizat toate caile posibile pentru a  opri constructia DN 66A pe cai amiabile. Este jenant ca am ajuns sa aparam Retezatul in instanta de Guvernul Romaniei, care isi incalca propria legislatie de mediu”, si-a explicat Paun actiunea in justitie. Mai mult, organizatiile de mediu acuza oficialii ca au fraudat studiul de impact si ca au ignorat complet contrastudiul de biodiversitate realizat de specialisti, la solicitarea activistilor de mediu, care demonstreaza valoarea naturii in zona traversata de DN 66A.  Campania celor de la Agent Green impotriva construirii DN 66A a inceput inca din 2006, odata cu realizarea celui de-al doilea tronson, care traversa Parcul National Retezat. Protestele activistilor sau tabara de rezistenta organizata pentru o luna de zile in 2010 in zona Campusel nu i-au oprit insa pe cei responsabili sa continue lucrarile si, acum, sa dea aviz de mediu

Carmen Cosman

Un comentariu la „Incepe lupta in instanta pentru „Drumul lui Basescu”

  • 22 martie 2012 la 07:38
    Permalink

    Nu exista interes sa se faca acest drum,pentru ca pentru un nimeni[Paun],care nu stiu ce legatura are cu Valea Jiului si mai ales de unde tot are bani sa faca tot felul de procese si mai ales ca drumul propriuzis exista[forestier],numai trebuie modernizat deci nu vad ce mai trebuie modernizat.
    Ca sa o duca ursii bine eu trebuie sa ocolesc 200 km.ar trebui sa ii spuna cineva ca inclusiv in parcurile din SUA,unde legislatia este foarte stricta,exista drumuri

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.