Primul termen in dosarul privind stabilirea ilegalitatii grevei minerilor de la inceputul lunii martie aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara a fost amanat. Sindicatul Muntele a fost dat in judecata de conducerea Companiei Nationale a Huilei, care ii considera pe sindicalistii lui Petre Nica principalii vinovati de greva ortacilor.

Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) spune ca fiecare societate poate reactiona dupa cum doreste cand vine vorba   de proteste.

„Fiecare societate actioneaza conform legii. Consider ca salariatii merita toata cinstea pentru ceea ce fac. Legislatia romaneasca spune ca angajatorul poate sa faca tot felul de demersuri”, a declarat Lacatas.

Reprezentantii Federatiei Nationale a Muncii spun ca greva a fost legala „in mare parte”, contrazicandu-se singuri in termeni: „In mare parte, greva e legala, ca a fost spontana, dar pana la un punct. A fost declansata de liderii de la Muntele. Se bazeaza pe faptul ca au declarat-o spontana. I-a dat in judecata pe cei de la Muntele fiindca de data asta au cerut demisia lui Jujan. In mare dreptate CNH are dreptate, greva a fost spontana doar prima zi. Nu poate fi o greva spontana cinci zile la rand. Vor plati si minerii pentru cele cinci zile in care nu au muncit”.

Oana Stoicuta, purtatorul de cuvant al CNH, a precizat ca s-au urmat pasii legali si ca cei de la Muntele au fost trasi la raspundere pentru ca sunt reprezentativi. „Pe baza Legii 62 din 2011 in declararea unui conflict de munca trebuie declarati niste pasi care au fost sariti. CNH, ca unitate subordonata Ministerului Economiei, trebuie sa ia masuri in actiunea de constatare a ilegalitatii grevei. Opozantul a fost sindicatul Muntele, in calitate de organizatie sindicala reprezentativa”, a precizat ea.

Cei de la Muntele se declara “fete mari”

„ Ca am fost dati in judecata este optiunea administratorului unitatilor. Noi vom prezenta documentele care arata ca a fost un protest spontan, sper ca judecatorii sa constate acest lucru. De prejudiciu nu poate fi vorba, ca noi am lucrat si sambetele si duminicile si zilele nelucrate se recupereaza. Nu inteleg care este scopul acestor actiuni in instanta. S-a amanat si vom formula o intampinare pentru data viitoare”, a declarat Tiberiu Cozma, vicepresedinte al Muntelui.

Anamaria NEDELCOFF