Sute de cadre medicale din judetul Hunedoara au luat drumul strainatatii in ultimii ani, pentru a lucra in domeniul in care s-au pregatit pe sume care le asigura o viata decenta. Cei care au ramas se zbat in zeci de garzi si trebuie sa uite de familie si de ei insisi, daca vor sa castige ”imensa” suma de 2.000 de lei lunar. Unii dintre medici, mai norocosi, aleg sa lucreze si la privat, reusind printr-o munca titanica sa castige undeva in jurul a 1.000 de euro… In timp ce in afara un medic poate castiga cu program lejer si 4.000 de euro pe luna.

Medicii care au norocul sa lucreze si la privat si la stat se declara multumiti. Vorbesc despre provocari, satisfactia muncii si despre familie, care de multe ori e neglijata…

In judetul Hunedoara, pe piata medicinei de urgenta a intrat si o firma privata, care i-a angajat pe cei mai buni medici, pe care ii plateste si mai mult decat la stat. ”In ambele locuri e bine, doar ca provocarea e mai mare la privat. Am ocazia sa imi pun in valoare calitatile si experienta. La ambulanta de stat nu se lucreaza la domiciliul pacientului, in timp ce la privat se face asta. Am considerat ca ceea ce fac eu la privat este o evolutie”, spune unul dintre medicii ce lucreaza la Ambulanta Deva, care nu vrea sa-si decline identitatea, pentru a evita comentariile ce ar putea aparea din partea colegilor.

Financiar, lucrurile nu stau foarte bine la stat

”Din punct de vedere financiar, statul plateste foarte prost. Urgentistii sunt platiti foarte prost. Prin lucrul la privat se reintregeste venitul familiei. La stat se lucreaza in ture de noapte, sambata, duminica si se iau 2.000 de lei. Chiar e foarte putin si nu suntem recompensati la adevarata valoare.

Se plateste mai bine la privat si poate ca mi-as permite sa lucrez numai la privat daca as avea mai multe urgente. La privat programul il fac eu, in functie de fiecare medic, de ture. Nu lucram noaptea sau sambata si duminica. M-a tot batut gandul sa merg in strainatate, dar am tot amanat. E greu sa iti lasi familia, copiii, parintii”, mai spune medicul devean.

Daniela Popa, din Petrila, este medic de familie, dar lucreaza si la Spitalul de Urgenta din Petrosani, tot din cauza salariilor mici pe care le acorda statul roman dupa ani intregi de scoala.

”Eu sustin si stat si privat, din cauza salariilor mici. Se castiga undeva la 15 milioane la stat si se lucreaza in ture de cate 7 ore zilnic. Daca faci si garzi, inseamna ca ai timp liber undeva la o ora pe zi. Deci programul e non stop, acesta e sistemul. M-am gandit sa plec din tara, dar nu am facut-o de fraiera”, declara Daniela Popa.

Mihai Preda, pana anul trecut, putea fi gasit la Compartimentul de Primire a Urgentelor din Vulcan. De cateva luni este la Timisoara, la rezidentiat si statutul nu ii da voie sa lucreze si la privat, chiar daca din punct de vedere profesional e pregatit. In timpul rezidentiatului, salariul e unul mizerabil: 870 de lei. Asta dupa ani intregi de munca.

”In mana iau opt milioane. Nu ma pot angaja la privat, deoarece singurul loc in care ai voie sa profesezi este cel in care iti faci rezidentiatul”, spune el.

Anamaria NEDELCOFF