Zeci de schiori s-au oprit putin din schiat si au construit oameni de zapada. Aceasta este cea de-a patra editie a Festivalului Oamenilor de Zapada care are loc la Straja in Valea Jiului.

Mexicani, bucatari sau oameni de zapada clasici, dar si politicieni, ori vedete autohtone au rasarit sambata dimineata in apropierea cabanelor in Straja. Turistii si-au dat toata silinta sa realizeze cel mai frumos om din omat si cu totii au avut pana la urma de castigat. Festivalul oamenilor de zapada este un prilej pentru toata lumea sa se distreze sa se amuze sau sa creeze si multi au venit cu planuri bine stabilite.

Zapada doar a fost cea care s-a lasat cu greu modelata. “Omul nostru e mexican si l-am si botezat Luis Miguel. Sper sa castigam ceva cu el ca noua ne place mult”, spune un concurent. “E placut, afara temperatura e numai buna si de schiat si pentru oameni de zapada. Zapada nu s-a lasat usor modelata, dar am avut vin fiert si a mers”, spune un altul.

„Asa-l vedem noi pe Traian Basescu, face plaja. Vorbind serios, noi am vrut ceva inedit. Ne-am simtit bine si mi se pare o idee foarte buna acest festival”, a spus Andrei unul dintre „muncitorii” care l-au intruchipat pe presedinte.

Masina „eco” a fost poate ce-a mai frumoasa realizare a unor turistii care au muncit mai bine de opt ore. „De la ora 10 ne-am apucat si acum, dupa premiere, o sa plecam cu ea. Am facut-o decapotabila pentru ca vremea este superba” a spus Florin unul dintre „soferii” masinii „eco”.

Organizatorii fac din acest festival un nou prilej de voie de buna si toti cei care au schiat sau au construit oameni de zapada au primit vin fiert sau ceai.

“Ca in fiecare an toti concurentii au fost premiati. Sunt multi copii care au participat si ar fi fost dezamagiti daca le-am fi spus ca omul lor de zapada, la care au pus atata suflet, nu este cel mai frumos. Fiecare a primit diploma si un premiu, iar noi ne bucuram ca au participat.

Toata lumea a primit ceai cald si vin fiert gratuit. Este un prilej de distractie si buna dispozitie si la final ii premiem pe toti cei care si-au dat silinta sa creeze o figurina fie ea cat de mica”, a declarat Emil Parau organizatorul competitiei.

Turistii care au urcat duminica la Straja, au avut parte de o vreme cu soare ca intr-o veritabila primavara. Ei si-au dat jos hainele groase si, dupa o tura de partie, s-au tolanit in sezlonguri la soare, ca sa  prinda un bronz de munte. In Straja s-au inregistrat la amiaza 17 grade Celsius, adica o vreme numai buna de plaja.

Diana Mitrache