Patru medici din Valea Jiului se specializeaza pe medicina de dezastre, urmand singurul masterat din tara ce la va conferi aceasta pregatire. Medicina de dezastre acopera un teritoriu vast si este recunoscuta la nivel international. Din pacate, in Romania nu avem medici de dezastre, deoarece aceasta meserie nu exista pe hartie.

”In Romania nu sunt specialisti in medicina de dezastre. La noi in tara nu exista medici de catastrofa, pentru ca meseria aceasta nu este inclusa in nomenclatorul de meserii. Masteratul acesta este o chestie de pionierat. Un asemenea masterat se mai face doar in Belgia, la Universitatea Libera din Bruxelles si in Piemontul Italiei. Aici e al treilea loc din Europa. Eu cred ca noi, dupa ce absolvim, vom fi un fel de consultanti, dar Ministerul Muncii ar trebui sa faca un pas spre a include aceasta meserie in nomenclator”, este de parere dr. Catalin Popa, unul dintre masteranzi in Medicina Dezastrelor.

Prof. dr. Nicolae Steiner, unul dintre inisiatorii masteratului, spune ca acum este doar inceputul: ”In nomenclatorul de meserii nu exista, deocamdata mai este cale lunga pana la momentul recunoasterii ei in Romania, dar de undeva trebuie inceput”.

Masteratul de Medicina de Dezastru, initiat de Facultatea de Medicina a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti, a adunat specialisti in domeniu, cunoscatori si pasionati ai Medicinii de Dezastru.

Proiectul Masteratului in Medicina de Dezastru a fost pus in practica de personalitati

medicale recunoscute pe plan international in Medicina de Dezastru, specialisti de elita ai acestui domeniu, respectiv, prof. dr. Dan Manastireanu si prof. dr. Nicolae Steiner, alaturi de un corp  profesoral de asemenea

elitist.

Anamaria NEDELCOFF