Peste 90 de politisti au scotocit dupa icoane pe lemn si sticla in cinci judete, in cadrul unei actiuni a Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara.

Actiunea s-a desfasurat sub coordonarea ofiterilor specialisti ai Directiei de Investigatii Criminale si a procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, cu sprijinul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI). Inca de dimineata, au fost efectuate 13 perchezitii la domiciliile unor persoane din judetele Sibiu, Brasov, Bacau, Timis si Alba, acestea fiind suspectate de implicarea in furtul si traficul a 112 icoane pe lemn si sticla, sustrase din opt biserici din judetele Hunedoara, Valcea si Mures, in perioada august-septembrie 2011. Potrivit politistilor hunedoreni, perchezitiile au vizat locuintele unor suspecti de furt calificat, complicitate la furt calificat si tainuire, dar si pe cele ale unor colectionari de arta.

„Actiunea este o continuare a activitatilor investigative care au condus, in luna noiembrie 2011, la arestarea preventiva a doi suspecti din comuna sibiana Brateiu, care sunt judecati, in prezent, de Tribunalul Hunedoara pentru complicitate la infractiunea de furt calificat cu consecinte deosebit de grave’’, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Hunedoara, inspector Bogdan Nitu.  Prejudiciul total a fost calculat la 1,3 milioane lei, din care s-a reusit recuperarea a aproximativ 50%. La actiune au participat peste 90 de politisti din IGPR – Directia de Investigatii Criminale, IPJ Hunedoara si din inspectoratele judetene de politie pe raza carora au loc perchezitiile, sprijiniti de luptatori ai structurilor de interventie rapida.

In urma perchezitiilor efectuate, au fost ridicate din locatiile vizate mai multe mijloace materiale de proba, precum si 28 de icoane care ar fi putut fi sustrase din cele opt biserici de lemn. De asemenea, au fost retinuti pentru 24 de ore, doi barbati in varsta de 24 respectiv 39 de ani, din localitate Rasinari, judetul Sibiu. Cei doi vor fi prezentati astazi instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva pentru comiterea infractiunii de furt calificat cu consecinte deosebit de grave.

Carmen Cosman