Politistii hunedoreni incearca, de ani de zile, sa dea de urma unor obiecte de patrimoniu sustrase din siturile arheologice, ori din biserici. O parte dintre valoroasele obiecte date disparute s-au intors acasa, dupa ce au fost cautate ani in sir, altele in schimb sunt de negasit, in ciuda colaborarii transfrontaliere dintre organele judiciare..

Sute de obiecte de patrimoniuk, de o valoare inestimabila sunt cautate, de ani in sir, de politistii. Multe dintre ele au disparut din judetul Hunedoara si grav este ca acest lucru s-a intamplat nu numai din siturile arheologice, in urma unor sapaturi neautorizate, ci si de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane ori din vechile biserici, asa cum este cazul icoanelor pe lemn sau sticla dupa care au scototcit politistii O parte dintre obiectele disparute sunt foarte valoroase si exista indicii ca ar fi fost traficate pe piata neagra din strainatate, unde preturile oferite de colectionari sunt mult mai mari decat cele  de pe piata neagra din Romania. Vorbim despre arme dacice sau medievale, kosoni din aur, icoane sau tablouri ale unor pictori celebri. Doar pentru o mica parte dintre ele exista indicii despre presupusul loc unde ar fi ajuns, iar pentru recuperarea lor politistii colaboreaza cu omologii lor din alte tari. Cunoscatorii spun ca, foarte probabil, multe dintre obiectele sustrase au ajuns pe panopliile sau in vitrinele unor colectionari particulari, pentru ca sunt interesante doar pentru cunoscatori. Kosonii in schimb sunt in continuare cotati foarte bine si sunt in continuare atractivii chiar si pentru colectionarii de ocazie. Astfel, chiar daca preturile au mai „cazut”, pe fondul crizei, kosonii sunt inca bine cotati pe piata  neagra internationala. O singura moneda din aur se vinde acum cu cateva sute de euro, dupa ce in anii ’90 un koson se comercializa cu peste 1.000 euro. Cunoscatorii spun ca se ofera mai putini bani deoarece piata este oarecum suprasaturata, dar este vorba despre o cadere artificiala a preturilor, pentru ca la licitatii cotatiile sunt tot inalte. In 2001 s-a constatat lipsa unui scut rotund din fier, de factura dacica, provenit de la Cetatea Piatra Rosie. In aceeasi situatie se afla mai multe sabii, de asemenea dacice ori medievale, dar ??i pistoale de panoplie. In 1996, statul roman a pierdut si 2.440 monede din aur de tip „Koson” dintr-un tezaur de 3.000 de piese, care a fost gasit, in luna august, in situl arheologic Sarmizegetusa-Regia din Muntii Orastiei, judetul Hunedoara. Iar in aceeasi situatie sunt si 12.000 de denari romani din argint, care au fost gasiti in anul 2004, tot la Sarmizegetusa-Regia sau 2.700 monede din aur de tip „Lysimach”, descoperite in acelasi loc in 1999. Pe lista obiectelor date in urmarire nationala si internationala se mai afla diverse obiecte de cult, icoane sau tablouri.

De precizat ca si muzeele sau casele memoriale au fost afectate de aceste furturi. O comisie care a inventariat colectiile Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) din Deva a constatat in 2008 ca mai bine de un sfert din piesele colectiei de arme au disparut. Conform datelor oficiale de la vremea respectiva, in secolul al XIX-lea au intrat in custodia muzeului din Deva 455 de piese (pistoale, sabii, pusti, pumnale) care au fost inventariate, insa nu au fost predate niciodata in gestiunea vreunei persoane. O data cu noua inventariere s-a constatat ca din cele 454 de arme mai exista doar 302. Nici despre celebra sabie de la Boiu, disparuta si ea in conditii misterioase, nu se mai stie nimic.

Toate aceste obiecte de patrimoniu au fost date in urmarire de politisti, care strang inca informatii despre modul in care au disparut aceste obiecte si incearca sa dea de urma lor. „Cercetarile continua in vederea depistarii obiectelor date in urmarire, precum si a persoanelor care se fac vinovate de disparitia acestora. In acest sens, cooperam cu autoritatile judiciare din alte state, pentru ca exista indicii ca o parte se afla dincolo de granitele tarii”, a declarat Bogdan Nitu, purtator de cuvant al IPJ Hunedoara.

Carmen Cosman