Mai multi parinti din Valea Jiului se plang ca odraslele lor vor sa fie vampiri, din cauza faptului ca vizioneaza prea multe filme de acest gen. Seria Twilight si Jurnalele vampirilor reprezinta doar doua exemple in acest sens, care i-au adus pe adolescenti in pragul isteriei. In timp ce copiii lor isi doresc din suflet sa fie vampiri, asa cum vad ei in filme, parintii inteleg abia acum rostul bulinelor care reglementeaza programele tv.

”Fiica-mea vrea sa fie vampir, e indragostita pana peste cap de niste actori, unul e vampir si celalalt e varcolac. Am citit in jurnalul ei, ca prea scria cu foc, ca nu se poate hotari pe care sa aleaga, pe vampir sau pe varcolac. La inceput am crezut ca e amuzant, dar are 16 ani si nu vrea sa aiba nici un prieten, imi tot spune ce interesant ar fi daca ar fi sa vina un vampir sa o transforme. Imi este teama, ar trebui s-o duc la psiholog, dar imi este si rusine. Vreau sa cred ca este doar o pasa trecatoare, nimic mai mult”, spune Mariana Munteanu, mama unei tinere din Uricani.

De acelasi ”sindrom”, daca-i putem spune asa, sufera si fata unei

prietene de-a Marianei. ”Fie-mea vrea sa fie vampir, sa fie tanara si frumoasa o viata intreaga. I se pare romantic sa suga sange, de animal, ca cica protejeaza umanitatea. si nu o pot scoate din casa, s-o conving ca nu este normal ce se intampla. Ii spun sa iasa pe afara, cu prietenii, ea sta in casa si se uita la filme cu vampiri si se minuneaza cat sunt de frumosi si de tineri. Nu vrea sa constientizeze ca cei din film sunt actori, nu sunt vampiri adevarati. Imi tot spune ca ea simte ca vampirii exista”, declara si Steluta Andrei, tot din Uricani.

Adolescentii insa nu vad nici un pericol in a visa, iar parerile sunt impartite. In timp ce unii spun ca nu are nici un rost sa viseze la cai verzi pe pereti, altii cred in vampiri, asa cum sunt convinsi ca exista si fantome.

”Daca nu vezi ceva, nu inseamna ca nu exista. Cine l-a vazut pe Dumnezeu? A venit El in piete sa se arate? Nu. Asa si cu vampirii. Exista! Altfel nu ar fi facute atatea filme dupa ei. si fantome exista, sunt foarte multi oameni care cred in ele, asa cum exista si vampiri. De asta se fac si atatea filme”, ne marturiseste Daniela, o tanara de 16 ani.

”Daca ar exista si daca ar arata ca in filme, frumosi si vesnic tineri, parca si eu as vrea sa devin unul dintre vampiri. Dar numai daca se arata partea romantica prezentata in filme, nu cruzimea de animal a criminalilor. Eu as vrea sa fiu vampir numai daca as sti ca nu fac rau celorlalti oameni si ca voi fi vesnic tanara si frumoasa. Dar pana voi descoperi un vampir sau un varcolac, intentionez sa-mi traiesc viata cat se poate de frumos”, spune Bianca Matei, de 16 ani, din Lupeni.

Forumurile sunt si ele pline de rugamintile unor copii disperati dupa filmele cu fiinte supranaturale, infrumusetate de Hollywood.

”Eu de mic am fost fascinat, am visat sa stiu despre vampiri… m-am uitat la tot felul de documentare si filme, iar acum sincer, dupa atatia ani de cautat, chiar as vrea sa fiu unul dintre ei. Poate este imposibil sau posibil, dar eu sper sa se poata. Daca este vreun vampir pe site dornic sa ma transforme, il astept nerabdator”, scrie Sidonis pe un site de profil.

”Eu si prietena mea vrem sa fim vampiri, sa fim mereu tinere, sa fim mereu frumoase si sa avem puteri nelimitate. Daca pe site este vreun vampir, vrem sa ne intalnim cu el, sa ne transforme. Nici nu stiti cat de mult vrem sa fim vampire”, lanseaza doua adolescente din Petrosani un strigat de ajutor.

Pana la vederea unui vampir in carne si oase, tinerii romani poate ar trebui sa stie ca ultimul caz de vampirism cunoscut in Romania a avut loc la inceputul anilor 90. ”Vampirul” in cauza se numea Pavel Vilcu, era schizofrenic si spinteca mortii tineri sa le bea sangele, dar nu in Valea Jiului, ci in Constanta.

Anamaria NEDELCOFF