Trimestrul protestelor in Valea Jiului. In primele trei luni ale anului au avut loc mai multe proteste in Valea Jiului. Fie ca e vorba de mineri care isi cer drepturile sau de cetateni care au cerut demiterea Guvernului, anul pare a fi unul tumultos. Explicatia psihologilor este una complexa vizavi de aceste actiuni. Vocea strazii se face auzita la un alt nivel in aceste conditii.

“Este vorba de psihologia maselor. Cand un om merge singur in fata unui conducator sa isi ceara drepturile nu se face la fel de bine auzit ca si cand este in grup. Asa se explica faptul ca atunci cand merge in grup se schimba situatia. Asa este si in cazul protestelor in randul minerilor. Vocea unui singur miner nu s-ar fi facut auzita precum a fost in cazul celor peste 4-5000 de ortaci”, afirma psihologii.

Totodata, exista insa riscul ca aceste actiuni in grup sa fie mai greu de controlat. „In cazul psihologiei maselor situatia poate deveni mai greu de controlat”, mai spun psihologii. In aceste conditii este necesara interventia fortelor de ordine, care in unele cazuri poate face mai mult rau decat bine. In acest caz se vorbeste despre psihologia ordinii publice. „Atunci cand este necesara interventia fortelor de ordine situatia se complica mult mai mult. Aici cel mai important lucru este interventia fortelor de ordine, care insa pot sa greseasca”, mai spun psihologii.

Ortacii din Valea Jiului si-au obtinut drepturile datorita protestelor care au avut loc in cursul saptamanii trecute. Vocea celor peste 5000 de mineri care s-au revoltat a dus in cele din urma la gasirea unei solutii favorabile pentru problemele acestora. Totodata, la inceputul anului in Valea Jiului au mai avut loc alte proteste prin care cetatenii au cerut schimbarea Guvernului Boc. Si acest lucru s-a infaptuit in cele din urma.

Raul IRINOVICI