„Va tradeaza liderii si voi habar nu aveti”.
Duminica seara telefonul suna insistent pentru a ne atrage atentia de tradarea liderilor din Valea Jiului. Un fost inginer sef in minerit, actual responsabil de departament la Vodafone Bucuresti de indica ”declaratii aberante”, ”tradare nerusinata” intr-un articol de presa postat cu doar 57 de minune in urma contactarii noastre. ”Probabil a crezut ca nu cititi presa centrala…”  Despre ce este vorba?

Liderul Sindicatului Muntele, Bebe Nica, era cu cateva luni in urma extrem de combativ, identifica cu exactitate sursele nemultumirilor din Valea Jiului si acuza hotarat minciuna si lipsa de interes a guvernantilor fata de mineri si minerit. In ultima saptamana, atitudinea acestuia s-a transformat culminand cu declaratiile facute intr-un interviu telegrafic din cotidianul.ro, autor Marcel Barbatei, in care Bebe Nica nu mai vede vinovati pentru miscarea sociala din Vale si nici nu mai pune degetul pe rana, cum o facea in luna ianuarie pentru Cronica Vaii Jiului. Redam fragmentele care arata ”schimbarea la fata” liderului de Valea Jiului, atitudine care numai de lider de sindicat nu este: atent, delicat cu minciunile repetate despre minerit si cu autorii acestor minciuni…

Reporter:  Si ce solutie s-a gasit?

Bebe Nica: Acea solutie de acordare a tichetelor de masa, insa deocamdata nu vorbim de sume, pentru ca luni mai avem de discutat cateva lucruri cu comisia de negociere de la Companie. S-a intrunit consiliul de administratie si au mandatat directorul general pentru a semna protocoalele prin care sa se puna in aplicare conventia.

Reporter: Si nu i-ati intrebat de ce a fost nevoie de atata scandal pentru ceva ce se putea rezolva dintr-un simplu condei?

Bebe Nica: Da, deci s-a facut o reasezare, sa zic mai buna, pentru salariati la capitolul cheltuieli salariale…

Rep.: Adica? Cum se dau banii acestia, din ce buget?

Bebe Nica: V-am spus ca nu sunt bani, sunt tichete-cadou care erau prevazute in contractul colectiv de munca si vor fi acordate sub forma de cheltuieli sociale.

Rep.: Si totusi, de ce a fost nevoie sa iasa mii de oameni in strada cand solutia, iata, era la indemana?

Bebe Nica: Este o intrebare pe care si eu

mi-am pus-o si nu am un raspuns. Cred ca e vorba de rigiditatea celor care ne conduc si care au spus nu pot face modificari pe bugetul deja stabilit, dar iata ca daca se vrea, se poate!

Rep.: Daca peste cateva zile se scumpesc din nou benzina, mancarea, ce veti face? V-ati negociat si o indexare in raport cu inflatia?

Bebe Nica.: Evident ca acel act aditional care a produs atata rumoare si a carui neaplicare a dus la miscarile de strada din Valea Jiului urmeaza acum o procedura in instanta, pentru ca el este perfect incheiat din punctul nostru de vedere, pe cand dumnealor il contesta. Noi ne vom judeca cu Compania pentru nepunerea in aplicare a acestuia.

Rep.: A fost rea vointa sau incompetenta?

Bebe Nica: Nu vreau eu sa calific in niciun fel acest lucru. Cineva va face o evaluare la un moment dat!

Dar, cu siguranta,minerii au transmis ceea ce-au avut de transmis. Scandarile din fata Companiei Nationale a Huilei le cunoasteti foarte bine.

Rep.: Spuneti ca ati rezolvat problema. Dar daca vor exista tergiversari, daca va vor duce cu “zaharelul”, cum s-a mai intamplat in atatea alte randuri?

Bebe Nica: Intrebarea dumneavoastra este bine-venita, pentru ca asta gandesc foarte multi din Valea Jiului, inclusiv eu. Asa cum actiunile de saptamana trecuta s-au declansat spontan, fara sa mai spuna nimeni nimic, orice amanare, neducerea la indeplinire a ceea ce-am convenit deja va duce la miscari asemanatoare, insa de o amploare mult mai mare. Nici nu vreau sa ma gandesc ca cineva isi mai poate permite sa trateze problema Vaii Jiului cu incompetenta sau cu indiferenta si sa ne trezim ca ceea ce am discutat la minister nu se intampla!

Rep.: Exista voci care sustin ca nu sunteti reprezentativ pentru minerii din Valea Jiului, ca ati avea probleme de legalitate. Cine sunt cei care va contesta?

Bebe Nica: Sunt organizatiile care si-au pierdut reprezentativitatea. Deocamdata sindicatul “Muntele” este reprezentativ. Exista o actiune in instanta impotriva noastra a unor asa-zisi salariati care de fapt reprezinta o firma de paza.

Rep.: S-au facut presiuni asupra dumneavoastra in aceasta perioada? Ati fost amenintat in vreun fel?

Bebe Nica: Nu, nu… Inclusiv ofiterii care s-au ocupat cu protectia noastra – vorbesc de cei de la Jandarmerie – s-au purtat civilizat, am avut in permanenta dialog cu ei…

Rep.: Pai nu erati o mana de studenti, n-au prea avut incotro…

Bebe Nica: Asta cam asa e!

Ileana Firtulescu