Cateva zeci de pensionari s-au adunat la sfarsitul saptamanii trecute la sediul Ligii Sindicatelor Pensionarilor Mineri din Valea Jiului ca sa discute cu parlamentarii din zona despre situatia in care se afla. La intalnire au reusit sa ajunga doar cativa dintre invitati, iar asta din vina conflictului din minerit.

Pensionarii au cerut, printre altele, scaderea TVA –ului la produsele de baza si cresterea, in compensare a acestei taxe la produsele de lux, restructurarea bugetarilor, dar de la Guvern in jos, blocarea achizitiilor publice de bunuri si servicii inutile, reducerea salariilor si pensiilor pana la un nivel de maxim 5.000 de lei, precum si reducerea deplasarilor in strainatate a bugetarilor din Guvern.

Prima care a luat cuvantul a fost deputatul Monica Iacob Ridzi, care a vorbit atat despre pensionari, cat si despre minerit, subliniind ca minerii  au dreptate sa protesteze.

“Gratuitatile le vor primi in cel mult o saptamana si acesta este un puct rezolvat pentru pensionari. Ultimele discutii care au avut la Ministerul Economiei, ori la cel de Finante au vizat atat pensionarii, dar si viitorul celor 3 mine care se inchid, ori a celor care raman. Este greu pentru pensionari si noi, parlamentarii din Valea Jiului am incercat sa cautam solutii si speram sa va putem ajuta si in continuare”, a spus Monica Iacob Ridzi, deputat PDL.

La cuvant s-a inscris si deputatul Cristian Resmerita, din opozitie, care a vrut sa se disculpe pentru lipsa opozitiei din Parlament, dar i-a atacat pe colegii de la putere, chiar daca a zis ca ii respecta. “Cred ca a inceput campania electorala, pentru ca eu am certitudinea ca pensionarii au ajuns la capatul rabdarii. Sunt din Lupeni si stiu ca sunt pensionari care de 18 luni nu si-au permis sa puna in priza un calorifer, pentru ca nu au avut gratuitati la curent, iar sistemul de termoficare nu a putut functiona din cauza ca oamenii aveau datorii mari. Nu e posibil sa continuam cu actuala guvernare, care stia de acum doi ani ca va inchide minele. Spun asta, chiar daca noi, parlamentarii de aici ne intelegem si ii respect pe cei de la putere”, a declarat Cristian Resmerita, deputat PSD

Pensionarii din Liga Sindicatelor PensionarilorMineri Valea Jiului au discutat cu parlamentarii, iar acestia au promis ca vor ajunge sa caute solutii la Bucuresti.

Diana Mitrache